Chipsy z mikrofali - coś na niedzielę do przetestowania

Kolejny krok ku temu, żeby w razie niespodziewanej wizyty znajomych nie musieć lecieć do sklepu? Wypada w końcu coś na stole postawić, a nie zawsze pasuje błyskawiczne ciasto z mikrofali, o którym już sobie opowiadaliśmy... Do innych napojów, znacznie lepsze będą chipsy. Też rzecz jasna błyskawiczne.

Chipsy z mikrofali - coś na niedzielę do przetestowania 1Chipsy domowej roboty
Kira Czarczyńska

Kolejny krok ku temu, żeby w razie niespodziewanej wizyty znajomych nie musieć lecieć do sklepu? Wypada w końcu coś na stole postawić, a nie zawsze pasuje błyskawiczne ciasto z mikrofali, o którym już sobie opowiadaliśmy... Do innych napojów, znacznie lepsze będą chipsy. Też rzecz jasna błyskawiczne.

Inne niż sklepowe - ale całkiem smaczne

Ok, na początek: mam nadzieję, że wszyscy zdajemy sobie sprawę z różnic smakowych, jakie wywołane będą brakiem konserwantów, polepszaczy smaku i innych chemicznych dodatków?

Wobec tego wybieramy ziemniaki. Nie bierzemy do tego celu ziemniaków młodych - nie tylko ze względu na cenę, ale też na późniejszy smak chipsów. Następnie bardzo porządnie je myjemy, obieramy (choć to akurat nie jest konieczne i czasami smaczniejsze wyjdą "ze skórką") i szatkujemy na bardzo cienkie, ok. 1mm, plasterki.

Krojenie można sobie ułatwić:

  • krajalnica do wędlin czy sera i minimalna grubość plasterka,
  • nóż do obierania warzyw, zastosowany do krojenia na plastry,
  • tarka do kapusty (podobno, nie używałam).

Raczej nie kroimy zbyt wielu na raz, z tego prostego powodu, że do mikrofali i tak trzeba je wsadzać partiami. Jeśli za dużo pokroimy, wyschną zanim przyjdzie ich kolej. Plastry można od razu posypać ziołami, papryką, solą, czy czym tam chcemy - w zależności od tego, na jaki smak liczymy.

...i do mikrofalówki

Czyścimy szklaną tacę z mikrofalówki, po czym smarujemy ją niewielką warstewką oleju. Naprawdę smarujemy, nie nalewamy. Gotowe plastry ziemniaka kładziemy na tłuszcz tak, żeby się ze sobą nie stykały, a następnie jeszcze skrapiamy je nieco olejem od góry.

Zamykamy drzwiczki, ustawiamy na najwyższą moc, włączamy na 5 minut.

Etap kolejny - zjadamy chipsy...

Tak przygotowane chipsy można zjeść natychmiast, albo trochę później. Ważne jest aby pamiętać, że z biegiem czasu będą się robić coraz bardziej miękkie, co pozytywnie na smak nie wpłynie.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Sen i ryzyko demencji. Są nowe odkrycia
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Do 2500 r. może jej już nie być. Alarmujące prognozy dla syberyjskiej tundry
Galaktyka Cygaro. Miejsce, gdzie gwiazdy rodzą się szybciej
Galaktyka Cygaro. Miejsce, gdzie gwiazdy rodzą się szybciej
Tak formują się planety. Odkrycie naukowców to potwierdza
Tak formują się planety. Odkrycie naukowców to potwierdza
Ludzie od zawsze o tym marzyli. Pojawia się jednak pewien problem
Ludzie od zawsze o tym marzyli. Pojawia się jednak pewien problem
Masz głośnych sąsiadów? Szwajcarzy znaleźli na to sposób
Masz głośnych sąsiadów? Szwajcarzy znaleźli na to sposób
Mikroplastik i zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Mikroplastik i zdrowie. To konsekwencje zanieczyszczenia środowiska
Tajemnicza rotacja. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?
Tajemnicza rotacja. Czy Wszechświat znajduje się w czarnej dziurze?