Czekolada: co w niej siedzi? dlaczego uzależnia?

Czekolada: co w niej siedzi? dlaczego uzależnia?13.11.2010 19:00
Czekolada - co w niej siedzi?
Czekolada - co w niej siedzi?
Kira Czarczyńska

Z jednej strony, nabieramy przez nią nadmiarowych kilogramów i obciążamy w ten sposób układ krwionośny. Z drugiej, zapobiega miażdżycy i zakrzepom. No i smakuje po prostu rewelacyjnie!

Dlaczego tak uwielbiamy czekoladę? No i jak to w końcu jest - korzystamy, czy tracimy na jej jedzeniu?...

Z jednej strony, nabieramy przez nią nadmiarowych kilogramów i obciążamy w ten sposób układ krwionośny. Z drugiej, zapobiega miażdżycy i zakrzepom. No i smakuje po prostu rewelacyjnie!

Dlaczego tak uwielbiamy czekoladę? No i jak to w końcu jest - korzystamy, czy tracimy na jej jedzeniu?...

Co siedzi w czekoladzie?

Z chemicznego punktu widzenia, czekolada jest bardzo skomplikowanym tworem. Zawiera wiele składników, które są dla nas korzystne:

  • węglowodany - podstawowe źródło energii dla organizmu, zwłaszcza dla mózgu;
  • magnez - wspomagający znacznie procesy myślowe i energetyzujący;
  • żelazo - biorące udział w produkcji czerwonych krwinek, transportujących tlen do tkanek;
  • wapń i białko - budujące kości i wzmacniające układ odpornościowy;
  • tłuszcze roślinne - obniżające poziom \złego\ cholesterolu;
  • witaminy B6, B2, A, E, B3, B12 i kwas foliowy.

Czekolada zawiera jednak również takie substancje czynne, jak kofeina, teobromina i teofilina. Z tego właśnie powodu potrafi rzeczywiście uzależnić - naukowcy dowiedli, że czekolada zawiera substancje przypominające związki chemiczne, obecne w liściach marihuany. Poprawiają nam one nastrój, przez co pojawia się zależność: mamy kiepski humor - sięgamy po czekoladę.

Korzystna?

Przez ostatnie kilka lat naukowcy, sprawdzając reakcje organizmu na ten brązowy przysmak, odkryli wiele jej dobroczynnych działań:

  • zapobiega miażdżycy i zakrzepom - ziarna kakaowe zawierają sporo flawonoidów;
  • zawarte w ziarnie kakaowym polifenole obniżają ciśnienie krwi;
  • teobrominy pobudza pracę nerek, znakomicie je oczyszczając;
  • stanowi najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii;

Nie bez znaczenia jest jednak także wpływ czekolady na nasze samopoczucie. W ziarnach kakaowca obecne są alkaloidy, oddziałujące na komórki nerwowe i poprawiające samopoczucie. Dlatego często wystarczy kostka czekolady, żeby świat wydawał nam się o wiele przyjemniejszym miejscem.

Szkodliwa?

Tak naprawdę pokutujące nadal przekonanie o szkodliwości czekolady - od dawna traci wszelkie podstawy. Można jej zarzucić w zasadzie tylko trzy rzeczy:

  • powoduje przybieranie na wadze;
  • sprzyja rozwojowi próchnicy;
  • uzależnia, co jeszcze bardziej wzmacnia powyższe szkodliwe działania.

Warto więc jednak nieco hamować się z jedzeniem czekolady - chociaż nie trzeba się jej jak widać jakoś mocno obawiać. Kilka kostek od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, a często wręcz pomoże.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)