Domowe pieczenie chleba - wypiekacze

Wiele wypiekaczy do chleba pozwala na przygotowanie w domu pieczywa praktycznie każdego rodzaju
Wiele wypiekaczy do chleba pozwala na przygotowanie w domu pieczywa praktycznie każdego rodzaju
Źródło zdjęć: © istockphoto.com/jordacherl
Tomasz Karkuć

05.07.2017 10:45, aktual.: 18.07.2017 11:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczenie chleba w domu jest możliwe dzięki wypiekaczom do chleba, które są proste w obsłudze, a przy tym wcale nie muszą kosztować majątku. Doradzamy, na co zwrócić uwagę przy zakupie wypiekacza, żeby móc cieszyć się świeżym, chrupiącym chlebem własnego wyrobu.

Wypiekacze do chleba - zastosowanie

Wbrew pozorom większość wypiekaczy dostępnych na rynku nadaje się nie tylko do przygotowywania chleba. Przy pomocy wypiekacza do chleba możemy bowiem równie dobrze wyrobić ciasto na domowe bułki, bagietki i pączki. Ponadto wypiekacze do chleba mogą posiadać program do wyrabiania ciasta na pizzę.

Jeśli chodzi o wyrób chleba, większość wypiekaczy oferuje możliwość przygotowania pieczywa białego, razowego, francuskiego i słodkiego. Zwykle automaty do wypieku chleba dają też użytkownikom wybór dotyczący stopnia zarumienienia skórki pieczywa i w związku z tym można otrzymać:

  • skórkę chleba lekko zarumienioną (jasną);
  • skórkę chleba średnio zarumienioną;
  • skórkę chleba mocno zarumienioną (ciemną).

Osoby na diecie bezglutenowej powinny rozejrzeć się za specjalnym wypiekaczem do chleba bezglutenowego. Kupno wypiekacza do chleba bezglutenowego nie oznacza rzecz jasna, że w tego typu urządzeniu nie będziemy mogli przygotować również „zwyczajnego” chleba. Wypiek domowego chleba bezglutenowego to bowiem tylko jedna z wielu opcji dostępnych w takim urządzeniu.

Ile wody potrzeba, aby wyprodukować żywność?

Wypiekacze do chleba - moc

Tym, na co warto zwrócić uwagę kupując wypiekacz do chleba, jest przede wszystkim moc urządzenia. Im wyższa moc wypiekacza, tym większe bochenki chleba będziemy mogli w nim przygotować (rozmiar chleba zależy również od pojemności formy wypiekacza). Wielu producentów automatów do domowego wypieku chleba oferuje jednak urządzenia o umiarkowanej mocy silnika, ponieważ większa moc oznacza też większe zużycie energii, a to przekłada się na dodatkowe koszty ponoszone przez użytkowników.

W związku z tym nawet wypiekacze do chleba z wyższej półki cenowej charakteryzują się zwykle mocą o wartości około 800 W, choć oczywiście można natknąć się na produkty, których moc wynosi grubo ponad 1000 W. Tak naprawdę wybór wypiekacza z właściwą mocą zależy od tego, jak duży chleb chcemy piec w swoim domu, a także od tego, jak szybko chcemy wyjąć z formy gotowe, ciepłe pieczywo.

Wypiekacze do chleba - dodatkowe opcje

Automaty do wypiekania chleba to w gruncie rzeczy proste urządzenia, które czasami posiadają jednak wiele opcji dodatkowych. Funkcje wypiekaczy do chleba mogą wykraczać daleko poza wyrób pieczywa, gdyż za pomocą niektórych modeli da się także przygotować dżem. Smaczny dżem z wypiekacza do chleba otrzymają nawet kuchenni amatorzy, gdyż wystarczy tylko wsypać owoce wraz z cukrem do pojemnika, zamknąć klapę i włączyć odpowiedni program.

Niektóre domowe wypiekacze chleba mają też tryb „opóźniony start”, dzięki któremu urządzenie może rozpocząć swoją pracę o wybranej przez nas godzinie. Popularną praktyką w domowym pieczeniu chleba jest takie zaprogramowanie wypiekacza, aby uruchomił się w środku nocy. W ten sposób rano można cieszyć się świeżym, domowym chlebem.

Warto zainwestować w wypiekacz do chleba z funkcją odliczania pozostałego czasu pieczenia. To rozwiązanie pozwoli nam lepiej planować swój czas w kuchni, jak również poza nią, sprawiając, że pieczenie chleba w domu będzie pod naszą kontrolą.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania