Energia podczas świąt. Ile prądu zjada twoja babka wielkanocna?

Okres świąteczny trwa w najlepsze, co wiąże się z przygotowaniami kulinarnymi. Wielu z nas postanowi w tym czasie przygotować wielkanocną babkę. Nie każdy jest jednak świadomy, jak dużo energii pochłania pieczenie ciasta i jakie może to generować koszty. Dla niektórych może to być zaskoczeniem.

kuchnia piekarnik
kuchnia piekarnik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.03.2024 15:36

Babka wielkanocna jest bezdyskusyjnym przebojem świątecznego stołu. Można debatować na temat różnorodnych przepisów, pomysłów na ciasto czy jego ostatecznego wyglądu. Nie jesteśmy jednak tutaj, by to oceniać. Możliwe, że część z was zastanawia się, jaki jest zużycie prądu przez elektryczne urządzenia kuchenne? Ogólnie znane jest, że piekarnik elektryczny należy do sprzętów o największym zapotrzebowaniu na energię w gospodarstwie domowym.

Zużycie energii na upieczenie babki wielkanocnej można łatwo wyliczyć. W internecie dostępnych jest wiele przepisów na babkę wielkanocną, ale założymy, że ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku o mocy 3600 W, rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza, przy czym ważne jest, aby funkcja grzania góra-dół była aktywna.

Piekarnik nie zużywa ciągle maksymalnej dostępnej mocy. W pierwszym kwadransie rozgrzewania się pobiera 2000 W mocy, a następnie, by utrzymać odpowiednią temperaturę, jego zużycie mocy spada do 400 W. Taki sposób działania oznacza zużycie energii na poziomie 0,7 kWh. Przy założeniu, że koszt jednego kWh w taryfie regulowanej to 0,412 zł, koszt upieczenia babki wyniesie około 0,29 zł.

Choć koszt zużytej energii wydaje się być niski, przy kilku wypiekach suma ta może się znacząco zwiększyć. Należy również pamiętać, że od lipca 2024 roku planowane jest uwolnienie cen za energię elektryczną, co może skutkować wzrostem cen prądu – w takim wypadku koszty mogą znacząco wzrosnąć.

Jak zmniejszyć wydatek na prąd?

Aby zmniejszyć zapotrzebowanie na energię podczas pieczenia (i tym samym obniżyć rachunki za prąd), warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Po pierwsze, kluczowe jest wybranie piekarnika o dobrej klasie energetycznej. Równie ważne jest też odpowiednie korzystanie z urządzenia – należy ustawić właściwą temperaturę, korzystać z funkcji termoobiegu i unikać niepotrzebnego otwierania drzwi piekarnika w trakcie pieczenia. Co z podświetleniem wnętrza piekarnika? Na to pytanie zwróciłem się do koleżanki z redakcji, Natalii – wyłączenie podświetlenia teoretycznie może zmniejszyć zużycie prądu, jednak w praktyce może to utrudnić kontrolę nad procesem pieczenia, co z kolei może skończyć się przypaleniem ciasta – a tego na pewno chcemy uniknąć.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.