Fizycy stworzyli idealny kubek do kawy
Dobra kawa powinna być gorąca i aromatyczna. Problemem jest utrzymanie właściwej temperatury napoju przez dłuższy czas. Grupa fizyków znalazła rozwiązanie stosując do budowy kubka technologie używane w budownictwie i zimowym przemyśle tekstylnym.
21.08.2009 | aktual.: 14.03.2022 11:43
Dobra kawa powinna być gorąca i aromatyczna. Problemem jest utrzymanie właściwej temperatury napoju przez dłuższy czas. Grupa fizyków znalazła rozwiązanie stosując do budowy kubka technologie używane w budownictwie i zimowym przemyśle tekstylnym.
Wynalazek jest dziełem naukowców z Instytutu Fraunhofera. Kubek najpierw przejmuje część temperatury z wlanego napoju doprowadzając go do właściwego stanu, a następnie stopniowo ją uwalnia, nie pozwalając kawie wystygnąć.
Swoje właściwości naczynie zawdzięcza materiałowi, z którego zostało wykonane. PCM (materiał zmiennofazowy) jest w stanie przechowywać i w zależności od temperatury otoczenia uwalniać ciepło.
Początkowo materiał pozostaje w formie stałej. Podgrzany zaczyna się rozpuszczać w coś w rodzaju wosku przejmującego energię cieplną. Ponownie zastygając stopniowo uwalnia nagromadzone wcześniej ciepło utrzymując zawartość kubka we właściwej temperaturze.
W przypadku domów, puste w środku ściany napełnia się PCM, aby regulować temperaturę wnętrza. Kubek działa podobnie.
Naczynie jest wykonane z wydrążonej ceramiki, w której wnętrzu znajdują się aluminiowe struktury napełnione PCM.
W zależności od ilości materiału „idealna” temperatura, którą utrzymuje kubek może być modyfikowane.
Produkt naukowców został tak opracowany, aby kawa do niego nalana przez 20-30 minut utrzymywała temperaturę na poziomie 58 stopni Celsjusza.
Źródło: Gizmodo