Kawa "zwrócona" przez łasice
Najdroższa kawa świata to Kopi Luvak. Jej ziarna są wydobywane z odchodów cywet. Wietnamczycy postanowili przygotować własny kawowy przysmak i wypuścili na rynek kawę zwróconą wcześniej przez łasice.
23.07.2009 | aktual.: 14.03.2022 12:05
Najdroższa kawa świata to Kopi Luvak. Jej ziarna są wydobywane z odchodów cywet. Wietnamczycy postanowili przygotować własny kawowy przysmak i wypuścili na rynek kawę zwróconą wcześniej przez łasice.
Kolejny spośród dziwacznych wynalazków do picia z azjatyckim rodowodem. Coś w tym musi być.
Wietnamskie łasice lubią zjadać owoce kawowców. Nie są jednak w stanie strawić ziaren, więc je zwracają. . Ziarna po zebraniu są lekko przysmażane, a kwasy żołądkowe łasicy likwidują ich gorzkość.
Podobno w smaku kawa jest delikatna i pełna czekoladowego aromatu. Dystrybutor reklamuje ją jako „najsmaczniejszą zwymiotowaną kawę, jaką mieliście okazję pić”. Akurat to może być prawdą…
Wietnamski przysmak kosztuje 25 USD za 57g.
Źródło: Nerd Approved