Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę

Pyszne, chrupiące gofry to przysmak wielu osób. Jednak nie musi kojarzyć się tylko z urlopem, kiedy możemy pozwolić sobie na gofra z bitą śmietaną z budki w drodze na plażę. Po kupieniu odpowiedniego sprzętu możemy cieszyć się pysznymi goframi w domu. Podpowiadamy, jaką gofrownicę wybrać.

Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę 1Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © fot. Pixabay
Klaudia Stawska-Magdziak

W przypadku gofrów przepis to nie wszystko. Aby cieszyć się chrupiącym przysmakiem, konieczny jest zakup porządnej gofrownicy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jaka gofrownica będzie najlepsza.

Gofrownica - jaką wybrać? Podstawowe parametry

Zanim zdecydujemy się na zakup gofrownicy, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka najważniejszych cech urządzenia. Od nich będzie zależeć nie tylko smak gofrów, ale również wygoda w użytkowaniu maszyny, a co za tym idzie - częstotliwość z jaką, będziemy po nią sięgać. Nikt raczej nie chce, by zbędny sprzęt leżał na dnie szafki.

  • Moc gofrownicy - wpływa przede wszystkim na szybkość jej nagrzewania się, jak również temperatura, jaką będzie w stanie osiągnąć. Najlepsze będą modele o mocy powyżej 1000 W, dzięki czemu gofry będą chrupkie, a ich przygotowanie zajmie mniej czasu. To jednak droższe urządzenia - jeśli cena jest dla nas ważnym wyznacznikiem, sięgnijmy po modele o mocy między 600 a 800 W.
  • Rodzaj płytki - powłoka, jaką będzie pokryta płyta gofrownicy, wpływa na łatwość jej czyszczenia oraz przyrządzania gofrów. Najlepsza będzie gofrownica z nieprzywierającą powłoką teflonową lub ceramiczną - tą drugą można spotkać rzadziej w sklepach, jednak będzie bardziej wytrzymała na zarysowania niż teflon.
  • Rodzaj obudowy wpływa na wytrzymałość urządzenia oraz jego możliwości utrzymania odpowiednich temperatur w trakcie przyrządzania gofrów. Najtańsze i najmniej odporne są modele w obudowach z tworzywa sztucznego, ale jeśli możemy pozwolić sobie na większy wydatek, warto zdecydować się na gofrownicę w obudowie metalowej, aluminiowej lub szczotkowanej stali.
  • Wielkość i kształt gofrów - w tym względzie producenci oferują bardzo szeroki wybór, ale nasza decyzja nie ma znaczenia na jakość przyrządzanych gofrów, dlatego można z czystym sumieniem kierować się własnym gustem.
  • Cena - jak w przypadku każdego sprzętu, cena nie pozostaje bez znaczenia dla większości z nas. Najtańsze gofrownice kosztują już ok. 50-70 zł, jednak zdecydowanie odradzamy tego typu sprzętu - mają małą moc i nie są odporne na uszkodzenia, a przy tym trudno się myją. Porządny sprzęt to niestety wydatek zwykle 150-200 zł, ale zdarzają się perełki w niższych cenach. Profesjonalne gofrownice to koszt od 600 do 1500 zł.

Gofrownica a dodatkowe funkcje

Dobra gofrownica może być najprostszym sprzętem, ale na rynku znajdziemy wiele modelu wyposażonych w funkcje dodatkowe. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • wymienne płyty, dzięki którym z pomocą gofrownicy przygotujemy też inne przekąski,
  • termostat - zadba o stabilność temperatury w trakcie wypiekania,
  • funkcja opiekania - zwykle dostępne w modelach z wymiennymi płytami,
  • wskaźnik gotowości do wypiekania - zwykle prosta lampka/dioda, która poinformuje nas o tym, że sprzęt odpowiednio się nagrzał i jest gotowy do pracy.

Gofrownica 3 w 1 - czy warto?

Gofrownica 3 w 1 to o wiele bardziej wszechstronny sprzęt, który pozwoli zrobić np. muffiny, pączki, grillować i opiekać kanapki itp. Te urządzenia zwykle kuszą dobrą ceną, jednak ich jakość pozostawia nierzadko wiele do życzenia. Z własnego doświadczenia powiem, że lepiej jest przeznaczyć tę samą kwotę na porządną gofrownicę niż urządzenie 3 w 1, ale jeśli jesteście zdecydowani, koniecznie sprawdźcie: moc urządzenia, jakość powłok oraz elementy montażowe wymiennych płyt.

Dobra gofrownica, czyli jaka?

Podsumowując, jak wybrać dobrą gofrownicę? Kluczowe są dwie rzeczy - nieprzywierająca powłoka oraz jak najwyższa moc urządzenia. Dzięki temu przygotowywanie ulubionych gofrów będzie przyjemne, a przekąski - pyszne i chrupiące. Gofrownica powinna być odporna na zarysowania oraz łatwa w czyszczeniu, zwłaszcza jeśli planujesz robić gofry regularnie.

Przepisy na najlepsze gofry oraz dodatki do nich znajdziecie na Kuchnia WP. Zajrzyjcie też do innych naszych poradników zakupowych:

Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
To skarb ukryty w śmieciach. W USA wyceniono go na ok. 97 mld dol.
To skarb ukryty w śmieciach. W USA wyceniono go na ok. 97 mld dol.
50 lat sadzenia drzew zmieniło klimat kraju. I to dosłownie
50 lat sadzenia drzew zmieniło klimat kraju. I to dosłownie
Zaktualizuj Androida Auto. Jest nowe wydanie
Zaktualizuj Androida Auto. Jest nowe wydanie
Jest coraz mniejsza. Cofają się niebezpieczne zmiany
Jest coraz mniejsza. Cofają się niebezpieczne zmiany
Biofobia narasta. Coraz więcej osób odczuwa lęk i niechęć wobec przyrody
Biofobia narasta. Coraz więcej osób odczuwa lęk i niechęć wobec przyrody
Bezzałogowy "PassAt" Polaków wyruszył w rejs. Ma pokonać Atlantyk
Bezzałogowy "PassAt" Polaków wyruszył w rejs. Ma pokonać Atlantyk
Myślała, że to śmieci. To, co odkryła, ją zdziwiło
Myślała, że to śmieci. To, co odkryła, ją zdziwiło
Nowość w mObywatelu. Skorzystają kolejni użytkownicy
Nowość w mObywatelu. Skorzystają kolejni użytkownicy
Antarktyda: Lodowiec Thwaites w krytycznej fazie destabilizacji
Antarktyda: Lodowiec Thwaites w krytycznej fazie destabilizacji
CERT Orange Polska ostrzega przed nowym oszustwem
CERT Orange Polska ostrzega przed nowym oszustwem
Mroczna przeszłóść. Opuszczone pociągi na Syberii
Mroczna przeszłóść. Opuszczone pociągi na Syberii
Znalazł ten skarb nielegalnie. Uciekł od odpowiedzialności
Znalazł ten skarb nielegalnie. Uciekł od odpowiedzialności
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀