Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę

Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy
Gofrownica - jaką wybrać? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © fot. Pixabay
Klaudia Stawska-Magdziak

17.06.2020 20:11, aktual.: 08.03.2022 15:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pyszne, chrupiące gofry to przysmak wielu osób. Jednak nie musi kojarzyć się tylko z urlopem, kiedy możemy pozwolić sobie na gofra z bitą śmietaną z budki w drodze na plażę. Po kupieniu odpowiedniego sprzętu możemy cieszyć się pysznymi goframi w domu. Podpowiadamy, jaką gofrownicę wybrać.

W przypadku gofrów przepis to nie wszystko. Aby cieszyć się chrupiącym przysmakiem, konieczny jest zakup porządnej gofrownicy. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę i jaka gofrownica będzie najlepsza.

Gofrownica - jaką wybrać? Podstawowe parametry

Zanim zdecydujemy się na zakup gofrownicy, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka najważniejszych cech urządzenia. Od nich będzie zależeć nie tylko smak gofrów, ale również wygoda w użytkowaniu maszyny, a co za tym idzie - częstotliwość z jaką, będziemy po nią sięgać. Nikt raczej nie chce, by zbędny sprzęt leżał na dnie szafki.

  • Moc gofrownicy - wpływa przede wszystkim na szybkość jej nagrzewania się, jak również temperatura, jaką będzie w stanie osiągnąć. Najlepsze będą modele o mocy powyżej 1000 W, dzięki czemu gofry będą chrupkie, a ich przygotowanie zajmie mniej czasu. To jednak droższe urządzenia - jeśli cena jest dla nas ważnym wyznacznikiem, sięgnijmy po modele o mocy między 600 a 800 W.
  • Rodzaj płytki - powłoka, jaką będzie pokryta płyta gofrownicy, wpływa na łatwość jej czyszczenia oraz przyrządzania gofrów. Najlepsza będzie gofrownica z nieprzywierającą powłoką teflonową lub ceramiczną - tą drugą można spotkać rzadziej w sklepach, jednak będzie bardziej wytrzymała na zarysowania niż teflon.
  • Rodzaj obudowy wpływa na wytrzymałość urządzenia oraz jego możliwości utrzymania odpowiednich temperatur w trakcie przyrządzania gofrów. Najtańsze i najmniej odporne są modele w obudowach z tworzywa sztucznego, ale jeśli możemy pozwolić sobie na większy wydatek, warto zdecydować się na gofrownicę w obudowie metalowej, aluminiowej lub szczotkowanej stali.
  • Wielkość i kształt gofrów - w tym względzie producenci oferują bardzo szeroki wybór, ale nasza decyzja nie ma znaczenia na jakość przyrządzanych gofrów, dlatego można z czystym sumieniem kierować się własnym gustem.
  • Cena - jak w przypadku każdego sprzętu, cena nie pozostaje bez znaczenia dla większości z nas. Najtańsze gofrownice kosztują już ok. 50-70 zł, jednak zdecydowanie odradzamy tego typu sprzętu - mają małą moc i nie są odporne na uszkodzenia, a przy tym trudno się myją. Porządny sprzęt to niestety wydatek zwykle 150-200 zł, ale zdarzają się perełki w niższych cenach. Profesjonalne gofrownice to koszt od 600 do 1500 zł.

Gofrownica a dodatkowe funkcje

Dobra gofrownica może być najprostszym sprzętem, ale na rynku znajdziemy wiele modelu wyposażonych w funkcje dodatkowe. Do najpopularniejszych z nich należą:

  • wymienne płyty, dzięki którym z pomocą gofrownicy przygotujemy też inne przekąski,
  • termostat - zadba o stabilność temperatury w trakcie wypiekania,
  • funkcja opiekania - zwykle dostępne w modelach z wymiennymi płytami,
  • wskaźnik gotowości do wypiekania - zwykle prosta lampka/dioda, która poinformuje nas o tym, że sprzęt odpowiednio się nagrzał i jest gotowy do pracy.

Gofrownica 3 w 1 - czy warto?

Gofrownica 3 w 1 to o wiele bardziej wszechstronny sprzęt, który pozwoli zrobić np. muffiny, pączki, grillować i opiekać kanapki itp. Te urządzenia zwykle kuszą dobrą ceną, jednak ich jakość pozostawia nierzadko wiele do życzenia. Z własnego doświadczenia powiem, że lepiej jest przeznaczyć tę samą kwotę na porządną gofrownicę niż urządzenie 3 w 1, ale jeśli jesteście zdecydowani, koniecznie sprawdźcie: moc urządzenia, jakość powłok oraz elementy montażowe wymiennych płyt.

Dobra gofrownica, czyli jaka?

Podsumowując, jak wybrać dobrą gofrownicę? Kluczowe są dwie rzeczy - nieprzywierająca powłoka oraz jak najwyższa moc urządzenia. Dzięki temu przygotowywanie ulubionych gofrów będzie przyjemne, a przekąski - pyszne i chrupiące. Gofrownica powinna być odporna na zarysowania oraz łatwa w czyszczeniu, zwłaszcza jeśli planujesz robić gofry regularnie.

Przepisy na najlepsze gofry oraz dodatki do nich znajdziecie na Kuchnia WP. Zajrzyjcie też do innych naszych poradników zakupowych:

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (0)