Hiszpania. Kelnerka Alexia przyciąga gości do baru. Robot robi furorę

Kelnerka Alexia to bez wątpienia największa atrakcja jednego z hiszpańskich barów w Pampelunie. Jest pomocna, profesjonalna i niezwykle sympatyczna. Ma 160 centymetrów wzrostu, waży 80 kilogramów i jest...robotem.

Hiszpania. Kelnerka Alexia przyciąga gości do baru. Robot robi furorę 1Kelnerka Alexia przyciąga gości do hiszpańskiego baru
Źródło zdjęć: © YouTube.com
Michał Skorupka

Hiszpania to jeden z krajów, w którym odnotowano najwięcej przypadków COVID-19. Chociaż tamtejsze władze codziennie informują o nowych zachorowaniach, zachowanie odpowiednich środków ostrożności pozwala mieszkańcom na stopniowy powrót do normalności. Jego nieodłącznym elementem jest możliwość korzystania z punktów gastronomicznych.

Hiszpanie, jak na obywateli krajów południowoeuropejskich przystało, uwielbiają przesiadywać w restauracjach i kawiarniach. Zarówno klienci, jak i właściciele lokali gastronomicznych robią wszystko, aby spędzanie czasu w tego typu miejscach było zarówno przyjemne, jak i bezpieczne.

Na wysokości zadania bez wątpienia stanęli właściciele jednego z barów w Pampelunie, miasta w północnej części kraju. W tamtejszym lokalu gości obsługuje kelnerka Alexia. Ma ona 160 centymetrów wzrostu, waży 80 kilogramów i jest robotem.

Alexia, el androide que sirve en las terrazas de Pamplona

Kelnerka-android podchodzi do stolika, omijając wszelkie napotkane na drodze przeszkody. Przyjmuje zamówienie od gości, dokładnie zapamiętując, co wybrali klienci lokalu. Po kilku minutach Alexia wraca z napojami i posiłkami na tacy. Goście muszą odebrać zamówienie od kelnerki, a następnie nacisnąć guzik, dzięki któremu robot wróci na swoje miejsce. Zgodnie z obowiązującymi w hiszpańskich barach normami, Alexia pracuje w przyłbicy ochronnej.

Kelnerka jest podłączona do internetu i prowadzi rozmowy z gośćmi. Właściciele lokalu zapewniają, że Alexia nie odebrała nikomu pracy. To przede wszystkim atrakcja, która przyciąga do baru sporą liczbę klientów.

Twórcą robota jest start-up z Nawarry, który oprócz budowy androidów zajmuje się także produkcją drukarek 3D oraz prowadzi laboratorium gastronomiczne.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek