Jak chronić swoją prywatność w Google+? Najskuteczniejsze sposoby [TOP 10]

Jak chronić swoją prywatność w Google+? Najskuteczniejsze sposoby [TOP 10]
03.08.2011 08:48
Czy ktoś Cię teraz obserwuje? (Fot. Flickr/ Ke Wynn/Lic. CC by-nd)
Czy ktoś Cię teraz obserwuje? (Fot. Flickr/ Ke Wynn/Lic. CC by-nd)

Google+ daje użytkownikom bogate możliwości w zakresie ochrony prywatności. Choć firma z Moutain View chce wiedzieć o Tobie wszystko, możesz chronić swoje danych przynajmniej przed wścibskimi internautami. Na które opcje G+ warto zwrócić uwagę?

Jak inni widzą Twój profil?

Jak wygląda Twój profil u kogoś innego?
Jak wygląda Twój profil u kogoś innego?

Udostępniłeś coś wybranym osobom, ale nie jesteś pewny, jak widzą one Twój profil? Możesz zobaczyć wszystkie elementy swojego profilu, ale też podejrzeć, jak wygląda on u kogoś innego.

Sprawdź, jak inni internauci widzą Twój profil. Kliknij swoje imię na pasku Google'a, a następnie wybierz Profil. W prawym górnym rogu będziesz mógł wskazać osobę, której dostęp do Twojego profilu chcesz zweryfikować.

Nazwy kręgów

Nazwy kręgów nie są widoczne dla innych
Nazwy kręgów nie są widoczne dla innych

Nikt – poza Tobą – nie widzi nazw Twoich kręgów. Użytkownicy serwisu otrzymują jedynie powiadomienia o dodaniu do kręgu, bez podawania jego nazwy. Nazywając kręgi i dodając do nich znajomych, nie musisz się ograniczać ;).

Widoczność informacji

Dostosuj widoczność elementów profilu
Dostosuj widoczność elementów profilu

Google+ pozwala Ci na precyzyjne określenie, które z informacji umieszczonych w Twoim profilu mają być widoczne.

Aby dopasować ustawienia widoczności do własnych potrzeb, wybierz koło zębate, a następnie Ustawienia Google+. W zakładce Profil i prywatność wybierz Ustaw, co widać w profilu. Możesz wskazać każdy z elementów i ustawić jego widoczność dla innych.

Wyłącz uciążliwe notyfikacje

Czy wszystkie powiadomienia są dla Ciebie istotne?
Czy wszystkie powiadomienia są dla Ciebie istotne?

Domyślne ustawienia Google+ sprawiają, że otrzymujesz mailowe powiadomienia o niemal wszystkim, co wydarzyło się w serwisie i jest w jaki sposób związane z Twoim kontem. Jeśli nie potrzebujesz tak szczegółowych informacji, możesz wyłączyć część powiadomień.

Kliknij koło zębate, a następnie Ustawienia Google+. Zobaczysz listę zdarzeń. Możesz odznaczyć te, które nie są dla Ciebie istotne.

Znajomi mogą przekazywać dalej Twoje posty!

Blokowanie udostępniania
Blokowanie udostępniania

Gdy publikujesz coś na swoim profilu, treść możesz udostępnić publicznie lub dla określonych kręgów. Twój wpis pojawia się wówczas w Strumieniach znajomych - mogą oni dzielić się nim ze swoimi znajomymi. Jeśli chcesz ograniczyć rozpowszechnianie treści bez Twojej wiedzy, możesz zablokować tę możliwość.

Po opublikowaniu jakiejś treści wskazujesz krąg, dla którego ma być widoczna. Następnie kliknij menu rozwijane i wybierz opcje Wyłącz udostępnianie. Zobaczysz zmianę - zniknie przycisk Udostępnij.

Publiczny = indeksowany przez Google’a

Zdjęcia z Google+ w wynikach wyszukiwania
Zdjęcia z Google+ w wynikach wyszukiwania

Posty i komentarze dostępne publicznie są indeksowane przez Google’a. Pamiętaj o tym, publikując różne treści w G+. Twoje dzieła będą nie tylko widoczne dla innych, ale będzie je można znaleźć za pomocą wyszukiwarki.

Nie zdziw się, gdy w wynikach wyszukiwania Google'a zobaczysz swoje zdjęcie - pojawiły się już pierwsze tego typu przypadki.

Uwolnij swoje dane

Możesz pobrać dane z usług Google'a
Możesz pobrać dane z usług Google'a

Google+, podobnie jak Facebook, daje możliwość skopiowania wszelkich danych umieszczonych przez Ciebie w serwisie. Możesz pobrać wszelkie treści, informacje o swojej aktywności czy albumy zdjęć.

Jeśli chcesz pobrać archiwum aktywności w serwisie, kliknij swoje imię w prawym górnym rogu, a następnie wybierz Ustawienia konta. W pionowym menu po lewej stronie wskaż Uwolnienie danych - masz tam możliwość wybrania usługi, której dane chcesz pobrać.

Google pamięta, komu udostępniasz treści

Widoczność taka, jak w poprzednim wpisie
Widoczność taka, jak w poprzednim wpisie

Dodając nowe treści, pamiętaj, że Google+ zapamiętuje ostatnie ustawienia. Jeśli niczego nie zmienisz, to nowy post zostanie domyślnie udostępniony tym samym kręgom co poprzedni.

Połączone konta

Widoczność połączonych kont
Widoczność połączonych kont

Jeśli połączyłeś ze swoim profilem konta z innych serwisów społecznościowych, będą one widoczne w zakładce O mnie. Jeśli chcesz je ukryć, możesz to zrobić, wybierając koło zębate i Ustawienia Google+.

Z menu pionowego po lewej stronie wybierz Połączone konta. Pojawi się wykaz innych serwisów - możesz odznaczyć te, które mają być niewidoczne.

Jak wypisać się z Google+?

Usuwanie konta
Usuwanie konta

Jeśli chcesz zrezygnować z serwisu Google'a, masz dwa wyjścia. Pierwszym - połowicznym, ale dającym możliwość powrotu - jest ukrycie wszystkich treści profilu. Druga opcja to całkowite usunięcie konta. Czynność ta jest w przypadku Google+ znacznie prostsza niż na Facebooku.

Wystarczy kliknąć swoje imię w pasku Google'a i wybrać Ustawienia konta. Następnie w sekcji Usługi kliknij Usuń profil i powiązane funkcje społecznościowe. Pojawi się ekran wyboru - możesz wskazać, czy chcesz usunąć jedynie swój profil w Google+, czy profil w Google'u.

Uwaga! Wybranie tej drugiej opcji spowoduje usunięcie wszystkich usług Google'a, nie tylko serwisu społecznościowego! Utracisz wówczas dane np. z poczty Gmail.

Źródło: Huffington Post

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)