Jak definitywnie usunąć swoje konto z Facebooka?

Jak definitywnie usunąć swoje konto z Facebooka?
22.06.2011 13:00
Przyjaciele - lepsi na żywo czy na Facebooku? Zobacz, jak usunąć konto na FB? (Fot. Flickr/barry.pousman/Lic. CC by)
Przyjaciele - lepsi na żywo czy na Facebooku? Zobacz, jak usunąć konto na FB? (Fot. Flickr/barry.pousman/Lic. CC by)
Michał Michał Wilmowski
Michał Michał Wilmowski

Jak usunąć swoje konto na Facebooku? Wielu internautów jest przekonanych, że kto założył konto na Facebooku, zostaje użytkownikiem tego serwisu na zawsze. To nieprawda - skasowanie profilu jest bardzo proste, choć niestety zajmuje trochę czasu.

Jeśli chcemy na stałe usunąć konto na Facebooku, to powinniśmy mieć na uwadze, że odzyskanie skasowanych danych będzie niemożliwe. Co więcej, jeśli konto jest powiązane z innymi stronami, to również do nich utracimy dostęp. Jeśli jednak jesteście pewni, że chcecie trwale zamknąć i skasować konto, to podpowiadamy, jak usunąć Facebooka.

Zanim usuniecie konto z Facebooka - co warto wiedzieć

Jeśli chcecie pozbyć się swojego konta na Facebooku, najpierw zastanówcie się, czy nie korzystacie z innych stron zintegrowanych z Facebookiem (np. Wykopu), tj. czy nie używacie danych logowania z FB do logowania na innych stronach. Jeśli tak, to musicie również zamknąć konto na każdej z tych stron, ponieważ utracicie do nich dostęp wraz ze skasowaniem profilu na FB. Zwykle istnieje opcja przywrócenia tych kont, ale bez możliwości logowania za pośrednictwem Facebooka.

Usunięcie konta z Facebooka oznacza, że utracimy dostęp do wszystkich danych zapisanych na profilu, w tym listy znajomych, zdjęć, filmów itp.

Jak usunąć FB - wszystko co musisz wiedzieć, by trwale usunąć konto na Facebooku
Źródło zdjęć: © Materiały Prasowe
Jak usunąć FB - wszystko co musisz wiedzieć, by trwale usunąć konto na Facebooku

Jak usunąć FB - dezaktywacja konta

Pierwszym krokiem, by usunąć konto na Facebooku jest kliknięcie w menu znajdujące się w górnym rogu ekranu i wejście w "Ustawienia". W tym miejscu możemy wybrać opcję "Dezaktywuj konto". Takie działanie spowoduje usunięcie naszego imienia i nazwiska oraz większości przechowywanych materiałów z Facebooka.

Niektóre dane mogą wciąż być przechowywane na portalu i widoczne dla innych, np. nasze imię i nazwisko na listach znajomych oraz wysłane przez nas wiadomości. Dezaktywowane konto można z powrotem przywrócić.

Zobacz także: Ban na wszechobecne zdjęcia dzieci

Jak trwale usunąć konto z FB?

Aby na stałe usunąć nasze konto z FB musimy skontaktować się z Pomocą Techniczną lub kliknąć tutaj. Po kliknięciu w link zostajemy automatycznie przekierowaniu do odpowiedniego formularza.

Jak trwale usunąć konto z FB?
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Jak trwale usunąć konto z FB?

To jedyny moment, gdzie Facebook pyta, czy chcesz skasować swoje konto oraz ostrzega, że jeśli zdecydujemy się na ten krok, stracimy wszystko, co na Facebooku przechowujemy. Warto przypomnieć, że jeśli zdecydujemy się na trwałe usunięcie naszego konta na FB, to nie będziemy mieli możliwości przywrócenia go.

Uważacie, że nie macie nic do stracenia? Jeśli tak, wystarczy kliknąć "Submit" ("Wyślij"), by przejść do strony, na której Facebook jeszcze raz zapyta, czy aby na pewno chcemy skasować konto. W celu potwierdzenia decyzji należy kliknąć "Okay".

Kasowanie konta na Facebooku - co dalej?

Po przejściu całej procedury, musimy poczekać i nie logować się na Facebooka przez 14 dni, by dokończyć proces trwałego usuwania konta. Kasowanie przechowywanych przez Facebook danych może potrwać do 90 dni i w tym czasie serwis wciąż ma dostęp do informacji o nas.

Zanim zaczniemy całą operację, warto też sprawdzić, jaki adres e-mail został podany przy rejestracji w serwisie Facebook. Otrzymamy na niego informację o tym, że proces kasowania konta się zaczął.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)