Jak wygląda jedzenie powiększone 250 razy?
Pamiętacie, jak niesamowicie wyglądał piasek pod mikroskopem? Autor tamtych zdjęć postanowił bliżej przyjrzeć się także produktom spożywanym na co dzień. Wśród niesamowitych fotografii znajdziecie takie przedstawiające cukier, wino czy liść bazylii w ekstremalnym powiększeniu!
20.07.2011 | aktual.: 11.03.2022 11:18
Pamiętacie, jak niesamowicie wyglądał piasek pod mikroskopem? Autor tamtych zdjęć postanowił bliżej przyjrzeć się także produktom spożywanym na co dzień. Wśród niesamowitych fotografii znajdziecie takie przedstawiające cukier, wino czy liść bazylii w ekstremalnym powiększeniu!
Zobacz także
Naukowcy tacy jak Gary Greenberg to prawdziwi pasjonaci. Potrafią połączyć pracę naukową z dostrzeganiem naturalnego piękna, tworząc swoisty związek nauki i sztuki. Z takiego właśnie podejścia do tych dwóch dziedzin powstały niesamowite zdjęcia różnych przedmiotów, wykonane pod specjalnym mikroskopem.
Urządzeniem własnej konstrukcji Greenberg robi zdjęcia, które ukazują obraz powiększony nawet do 300 razy. Co ciekawe, tak duże zbliżenie nie zniekształca obrazu i zapewnia niesamowite widoki. Trudno uwierzyć, że te zdjęcia przedstawiają ukrytą naturę dobrze nam znanych produktów żywnościowych.
Na zamieszczonych zdjęciach możecie zobaczyć powiększony cukier, czerwone wino, rozmaryn, liść bazylii oraz owoce. Greenberg otrzymuje różne przedmioty i materiały od innych naukowców z całego świata, dzięki czemu udało mu się sfotografować mnóstwo próbek - od komórki nerwowej do układów scalonych.
A gdybyście Wy mieli możliwość skorzystania ze sprzętu Gary'ego Greenberga, co umieścilibyście pod obiektywem mikroskopu?
Źródło: dailymail.co.uk