Jak wygląda jedzenie powiększone 250 razy?

Strona głównaJak wygląda jedzenie powiększone 250 razy?
20.07.2011 16:00
Fot. Flickr.com/Mark Barkaway/lic. CC
Fot. Flickr.com/Mark Barkaway/lic. CC
Grzegorz Nowak
Grzegorz Nowak

Pamiętacie, jak niesamowicie wyglądał piasek pod mikroskopem? Autor tamtych zdjęć postanowił bliżej przyjrzeć się także produktom spożywanym na co dzień. Wśród niesamowitych fotografii znajdziecie takie przedstawiające cukier, wino czy liść bazylii w ekstremalnym powiększeniu!

bEUJfMrV

Pamiętacie, jak niesamowicie wyglądał piasek pod mikroskopem? Autor tamtych zdjęć postanowił bliżej przyjrzeć się także produktom spożywanym na co dzień. Wśród niesamowitych fotografii znajdziecie takie przedstawiające cukier, wino czy liść bazylii w ekstremalnym powiększeniu!

Cukier powiększony 125 razy
Cukier powiększony 125 razy
Samsung wprowadza laptopy z serii 3
Samsung wprowadza laptopy z serii 3
bEUJfMrX

Naukowcy tacy jak Gary Greenberg to prawdziwi pasjonaci. Potrafią połączyć pracę naukową z dostrzeganiem naturalnego piękna, tworząc swoisty związek nauki i sztuki. Z takiego właśnie podejścia do tych dwóch dziedzin powstały niesamowite zdjęcia różnych przedmiotów, wykonane pod specjalnym mikroskopem.

Wino czerwone Zinfandel powiększone 300 razy
Wino czerwone Zinfandel powiększone 300 razy

Urządzeniem własnej konstrukcji Greenberg robi zdjęcia, które ukazują obraz powiększony nawet do 300 razy. Co ciekawe, tak duże zbliżenie nie zniekształca obrazu i zapewnia niesamowite widoki. Trudno uwierzyć, że te zdjęcia przedstawiają ukrytą naturę dobrze nam znanych produktów żywnościowych.

Rozmaryn powiększony 125 razy
Rozmaryn powiększony 125 razy

Na zamieszczonych zdjęciach możecie zobaczyć powiększony cukier, czerwone wino, rozmaryn, liść bazylii oraz owoce. Greenberg otrzymuje różne przedmioty i materiały od innych naukowców z całego świata, dzięki czemu udało mu się sfotografować mnóstwo próbek - od komórki nerwowej do układów scalonych.

Liść bazylii powiększony 125 razy
Liść bazylii powiększony 125 razy

A gdybyście Wy mieli możliwość skorzystania ze sprzętu Gary'ego Greenberga, co umieścilibyście pod obiektywem mikroskopu?

Truskawka (po lewej) i pitaja (po prawej) powiększone 125 razy
Truskawka (po lewej) i pitaja (po prawej) powiększone 125 razy

Źródło: dailymail.co.uk

Udostępnij:
bEUJfMsh
Komentarze (0)
bEUJfMsT