Jak zedrzeć ciało z kurczaka w 2,5 sekundy? [wideo]
Jeżeli nurtowało Was podobne pytanie, to na załączonym nagraniu znajdziecie odpowiedź. Jeżeli słabo znosicie widok rozcinanych kurczaków, to lepiej, żebyście odpuścili sobie ten wpis.
21.06.2011 13:00
Jeżeli nurtowało Was podobne pytanie, to na załączonym nagraniu znajdziecie odpowiedź. Jeżeli słabo znosicie widok rozcinanych kurczaków, to lepiej, żebyście odpuścili sobie ten wpis.
Maszyna uwieczniona na nagraniu to Mayekawa Automatic Chicken Deboner. Robot rodem z horrorów w ciągu 2,5 sekundy robi to, co najszybszemu człowiekowi zajmuje siedmiokrotnie więcej czasu.
Automatic Chicken Breast Deboning Robot #DigInfo
W ciągu godziny urządzenie może pozbawić kości aż 1500 ptaków. Jak to możliwe, że przy tej prędkości zachowuje dokładność?
Robot wykorzystuje system przetwarzania obrazów do dokładnego określenia kąta, pod jakim ptak powinien zostać nacięty. Również miejsce nacięć jest precyzyjnie dobierane na podstawie danych dostarczonych po analizie materiału utrwalonego przez wbudowaną kamerę.
Po odpowiednim nacięciu kurczaka maszyna łapie go za skrzydła i zdziera ciało ze szkieletu, następnie usuwa ewentualne resztki białego mięsa i wyrzuca kości wraz z wnętrznościami.
Mechaniczna „rozbieraczka” do kurczaków kosztuje sporo, bo aż 560 000 dolarów, ale w przypadku przemysłowego wykorzystania jest to i tak bardziej opłacalne rozwiązanie niż ręczna obróbka.
How to Debone a Chicken in 18seconds?
Na powyższym nagraniu mogliście obejrzeć, jak kurczakiem zajmuje się doskonale wyszkolony mistrz kuchni. Usunięcie kości zajęło mu „aż” 18 sekund.
Źródło: Gizmodo