Jaki ekspres do kawy wybrać? Porównujemy zalety i wady różnych modeli
Na rynku znajdziemy zarówno modele ciśnieniowe, jak i niedrogie przelewowe oraz wygodne w użyciu – ekspresy na kapsułki. Zastanawiacie się nad przewagami każdego z tych modeli? Podpowiadamy, jaki ekspres do kawy wybrać.
24.06.2019 | aktual.: 04.07.2019 09:20
Większość ekspresów do kawy przeznaczonych do użytku domowego jest bardzo prosta w obsłudze, chociaż niektóre z nich wymagają nieco większego zaangażowania z naszej strony podczas parzenia aromatycznego napoju. W zależności od kwoty, jaką chcecie wydać i efektu parzenia, jaki chcecie osiągnąć możecie zdecydować się na odpowiedni ekspres do kawy.
Ekspresy przelewowe – plus i mimusy
Ekspresy przelewowe są niedrogie, a za jednym zamachem możemy przygotować od razu większą porcję napoju. Smak takiej kawy jest porównywalny do kawy po turecku, mielonej i zalewanej wrzątkiem. Dzięki filtrowi nie ma w niej fusów. Składają się z dzbanka, podgrzewacza i pojemnika na kawę. Jako wady warto wymienić chociażby konieczność dokupienia młynka do kawy, jeśli zależy nam na kawie świeżo mielonej, parzenie trwa nawet do 15 min i smak często nie zadowala smakoszy.
Ekspresy ciśnieniowe – rodzaje i zalety
Ekspresy ciśnieniowe dzielimy na:
- Kolbowe
- Automatyczne
- Kapsułkowe
- Kawiarki
Ekspresy kolbowe, zwane też ręcznymi, manualnymi, dźwigniowymi lub półautomatycznymi i dzielą się na domowe oraz profesjonalne. Wyposażone są w specjalną kolbę, do której trzeba nałożyć zmieloną, odpowiednio sprasowaną kawę. Dzięki temu, że kawa jest mocno ubita, woda przedostaje się między nią w sposób kontrolowany – z odpowiednią prędkością i pod pożądanym ciśnieniem. Dzięki temu do napoju przedostają się wszystkie walory smakowe.
Ekspresy ciśnieniowe - ranking Media Expert
Poniżej znajdziecie 5 najpopularniejszych ekspresów ciśnieniowych, do kupienia w Media Expert.
Ekspresy ciśnieniowe kolbowe i automatyczne
Ekspresy kolbowe są stosunkowo tanie – modele domowe można kupić w granicach 200-1000 zł. Są łatwe w użyciu, a niektóre modele wyposażone w system E.S.E. eliminują konieczność odmierzania dokładnych porcji kawy, ponieważ można zastosować w nich specjalne kapsułki czy saszetki.
Ekspresy automatyczne, choć najdroższe, cieszą się największą popularnością wśród koneserów. Pozwalają przygotowywać kawę o największych walorach smakowych. Ich wadą jest cena, większe rozmiary oraz konieczność konserwacji. Jednak są proste w obsłudze i mogą oferować dodatkowe funkcje, jak młynek do kawy czy funkcję spieniania mleka. Na rynku mamy do wybory zarówno ekspresy automatyczne wolnostojące, jak i modele do zabudowy.
Kawa. Możesz pić, ile zechcesz
Ekspresy kapsułkowe i kawiarki
To specyficzne rodzaje ekspresów ciśnieniowych, w których za smak i aromat kawy odpowiada technika parzenia pod zmielonych ziaren pod odpowiednim ciśnieniem.
Ekspresy kapsułkowe to rozwiązanie dla osób, które nie są zainteresowane rytuałem parzenia kawy i szukają prostego i gotowego rozwiązania. Tego typu ekspresy są niedrogie, ale kapsułki do nich wychodzą znacznie drożej niż kupno paczki ziaren kawy. Smak jest oczywiście kwestią indywidualną, ale zaletą ekspresów ciśnieniowych jest możliwość łatwego przygotowania kaw smakowych czy innych napojów, jak gorąca czekolada czy herbata. Warto pamiętać, że kapsułki jednej firmy nie będą pasować do ekspresów innego producenta.
Kawiarki to bardzo proste ekspresy ciśnieniowe, których zaletą jest niewysoka cena i trwałość. Służy do przygotowywania tradycyjnej włoskiej kawy – mocnej, lekko kwaskowej i bez pianki. Należy jednak poświęcić nieco czasu na przygotowanie napoju – w większych modelach nawet do 15 min. Dodatkowo w kawiarce przygotujemy jedną lub dwie porcje kawy, wadą może być również trudność czyszczenia urządzenia. Kawiarka składa się z dzbanka, umieszczonego w środku sitka na kawę oraz dolnego pojemnika na wodę i zwykle wykonywane są z aluminium albo ze stali.
Warto również wspomnieć o tym, że w zależności od rodzaju ekspresu należy dobrać stopień mielenia kawy:
- ekspres przelewowy – grubo mielona,
- kawiarka – średnio mielona,
- ekspres ciśnieniowy – drobno mielona.