Japończycy chłodzą piwo mrożoną pianą [wideo]
Niewiele rzeczy po ciężkim dniu smakuje tak cudownie jak dobre piwo. Jeżeli jednak za oknem słońce stara się za wszelką cenę rozpuścić asfalt na ulicach, to z utrzymaniem niskiej temperatury złocistego napoju może być problem. Ciekawe rozwiązanie znaleziono (oczywiście) w Japonii.
04.04.2012 23:30
Niewiele rzeczy po ciężkim dniu smakuje tak cudownie jak dobre piwo. Jeżeli jednak za oknem słońce stara się za wszelką cenę rozpuścić asfalt na ulicach, to z utrzymaniem niskiej temperatury złocistego napoju może być problem. Ciekawe rozwiązanie znaleziono (oczywiście) w Japonii.
Nigdy nie kryłem się z sympatią dla Kraju Kwitnącej Wiśni, a ostatnie dni sprawiają, że jeszcze bardziej się w niej utwierdzam. Najpierw gra Tokio Jungle, a teraz pierwsze od wielu lat interesujące ulepszenie piwa.
Zobacz także
Najnowszy wynalazek firmy Kirin to Ichiban Shibori Frozen Draft, czyli zmrożona do temperatury -5 stopni Celsjusza piwna piana. Tak spreparowana substancja nakładana jest na piwo i pełni funkcję chłodzącej pokrywki. Podobno jedna porcja piany jest w stanie utrzymać niską temperaturę piwa przez 30 minut. To zdecydowanie dość czasu, żeby większość z nas całkowicie osuszyła kufel piwa, więc rozwiązanie jest praktyczne.
Niestety, mrożona piana trafi na razie wyłącznie na rynek japoński. W maju rozpocznie się okres próbny, po którym producent stwierdzi, jakie zainteresowanie budzi Ichiban Shibori Frozen Draft. Piana jest oczywiście całkowicie jadalna i konsystencją przypomina sorbet. Piwny sorbet do każdego pokala to bardziej niż wystarczający powód, żeby czekać na europejską premierę wynalazku.
Źródło: Beer Street Jurnal