Jedyne na świecie Muzeum Marcepana – Szentendre

Turyści, którzy przybywają do Budapesztu najczęściej skupiają się na samej stolicy Węgier, nie zwiedzając tego, co okolice Budapesztu oferują. A szkoda, bowiem zaledwie 30 km od Budapesztu, znaleźć można niewielkie, 20 tysięczne miasteczko Szentendre, a w nim, jedyne na świecie Muzeum Marcepana. Jego odwiedzenie gwarantuje naprawdę słodkie przeżycia.

Lebkuchen71
Lebkuchen71
Sabina Stodolak

Turyści, którzy przybywają do Budapesztu najczęściej skupiają się na samej stolicy Węgier, nie zwiedzając tego, co okolice Budapesztu oferują. A szkoda, bowiem zaledwie 30 km od Budapesztu, znaleźć można niewielkie, 20 tysięczne miasteczko Szentendre, a w nim, jedyne na świecie Muzeum Marcepana. Jego odwiedzenie gwarantuje naprawdę słodkie przeżycia.

Szetendre ma niezwykle długą, sięgającą starożytnych czasów tradycję. Od ponad stu lat, miasteczko ukochali sobie artyści, których nawet dziś mieszka tu sporo – na każdym kroku natkniecie się na autorskie galerie i niewielkie wystawy. To z czego najbardziej jednak słynie Szetendre to trójkątny, niezwykle rzadko spotykany, rynek oraz Muzeum Marcepanów.

Muzeum znajdziemy na ulicy Dumtsa utka pod numerem 12. Otwarte jest codziennie od 10.00 – 19.00. Wstęp płatny. Na parterze muzeum zakupić można różnorodne pamiątkowe słodkości (pamiętajmy jednak, że nie jest to suwenir, który możemy postawić na półce „na zawsze” – świetnie jednak marcepanowe drobiazgi nadają się na prezenty z podróży dla znajomych. Na pierwszym piętrze mamy już ekspozycję – również jadalną, choć niestety nie będzie nam dane ułamanie nogi Barneya Flinstona czy zjedzenie jednego ze 101 dalmatyńczyków (ta cześć ekspozycji szczególnie zachwyca dzieci). Największym marcepanowym dziełem jest Parlament. W tym wydaniu wygląda niezwykle apetycznie.

Przy każdym marcepanowym eksponacie podano ilość zużytego na jego produkcję marcepana  oraz czas w jakim wykonywano ozdobę. Na Węgrzech do marcepana przywiązuje się szczególne znaczenie – po pierwsze to właśnie Węgrzy przypisują sobie autorstwo receptury na marcepan (kłócąc się o to z Włochami), po drugie zaś, najlepsze migdały do produkcji marcepana pochodzą z nad Balatonu.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.