Korzystasz z kuchenki mikrofalowej? Większość osób popełnia ten błąd

Obsługa mikrofalówki i przyrządzenie w niej ciepłego posiłku nie wydaje się trudnym zadaniem. Okazuje się jednak, że wielu z nas, korzystając z tego urządzenia, od dawna popełnia prosty błąd, a co więcej, potwierdzają to eksperci, o czym donosi "Well + Good".

Używając mikrofalówki większość z nas popełnia ten błąd.
Używając mikrofalówki większość z nas popełnia ten błąd.
Źródło zdjęć: © Getty Images/Edwin Tan
Karolina Modzelewska

13.10.2021 | aktual.: 08.03.2022 13:44

Dyskusja na temat sposobu przygotowania jedzenia w kuchence mikrofalowej została zapoczątkowana przez krótki filmik, który ukazał się w cieszącej się ogromną popularnością aplikacji – TikTok (można go obejrzeć tutaj). Z nagrania wynika, że nie należy umieszczać posiłku na środku talerza obrotowego w tzw. mikrofalówce, a na jego krawędzi, aby jedzenie mogło się swobodnie obracać i równomiernie podgrzewać. Materiały publikowane na TikToku nie wydają się być wiarygodnym źródłem wiedzy, ale akurat w tym przypadku zamieszczający nagranie miał rację.

Popularny błąd użytkowników mikrofalówek

Potwierdza to Makenzie Bryson Jackson, naukowiec ds. żywności i kierownik ds. rozwoju produktu w Panaceutics. Badaczka na łamach "Well + Good" zwróciła uwagę na to, że kuchenka mikrofalowa "działa poprzez bombardowanie tego, co się w niej znajduje, promieniowaniem elektromagnetycznym. Fale pobudzają cząsteczki wody i wytwarzają ciepło". Dodała też, że w przypadku mikrofali można zaobserwować zjawisko "niekontrolowanego ogrzewania", które sprawia, że niektóre części posiłku są bardzo ciepłe, a inne wciąż pozostają zimne lub zamrożone. Ma to związek z tym, że "fale odbijają się po wewnętrznej stronie komory mikrofalowej, dopóki nie zetkną się z czymś, na co mogą przekazać swoją energię".

Pomimo tego, że większość nowoczesnych kuchenek mikrofalowych jest projektowana tak, aby umieszczony wewnątrz talerz obracał się w sposób, pozwalający na bardziej równomierne odbijanie fal, problem wciąż występuje. Dlatego warto umieszczać posiłek na krawędzi talerza obrotowego, a nie na jego środku. W ten sposób można "ujednolicić" proces gotowania i sprawić, że różnice w temperaturze poszczególnych części posiłku nie będą tak odczuwalne.

Jackson zdradziła również inne metody, pozwalające na cieszenie się ciepłym i smacznym posiłkiem. Jedną z nich, która sprawdzi się tylko w przypadku niektórych rodzajów żywności oraz napojów, jest ich mieszanie w trakcie podgrzewania. Innym sposobem może być umieszczenie pianek marshmallow na obrotowym talerzu i podgrzewanie ich przez 50 sekund, co pozwoli zidentyfikować miejsca w mikrofali, w których jedzenie nagrzewa się szybciej (będzie o tym świadczył poziom roztopienia pianek).

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.