Korzystasz z kuchenki mikrofalowej? Większość osób popełnia ten błąd

Obsługa mikrofalówki i przyrządzenie w niej ciepłego posiłku nie wydaje się trudnym zadaniem. Okazuje się jednak, że wielu z nas, korzystając z tego urządzenia, od dawna popełnia prosty błąd, a co więcej, potwierdzają to eksperci, o czym donosi "Well + Good".

Korzystasz z kuchenki mikrofalowej? Większość osób popełnia ten błąd 1Używając mikrofalówki większość z nas popełnia ten błąd.
Źródło zdjęć: © Getty Images/Edwin Tan
Karolina Modzelewska

Dyskusja na temat sposobu przygotowania jedzenia w kuchence mikrofalowej została zapoczątkowana przez krótki filmik, który ukazał się w cieszącej się ogromną popularnością aplikacji – TikTok (można go obejrzeć tutaj). Z nagrania wynika, że nie należy umieszczać posiłku na środku talerza obrotowego w tzw. mikrofalówce, a na jego krawędzi, aby jedzenie mogło się swobodnie obracać i równomiernie podgrzewać. Materiały publikowane na TikToku nie wydają się być wiarygodnym źródłem wiedzy, ale akurat w tym przypadku zamieszczający nagranie miał rację.

Popularny błąd użytkowników mikrofalówek

Potwierdza to Makenzie Bryson Jackson, naukowiec ds. żywności i kierownik ds. rozwoju produktu w Panaceutics. Badaczka na łamach "Well + Good" zwróciła uwagę na to, że kuchenka mikrofalowa "działa poprzez bombardowanie tego, co się w niej znajduje, promieniowaniem elektromagnetycznym. Fale pobudzają cząsteczki wody i wytwarzają ciepło". Dodała też, że w przypadku mikrofali można zaobserwować zjawisko "niekontrolowanego ogrzewania", które sprawia, że niektóre części posiłku są bardzo ciepłe, a inne wciąż pozostają zimne lub zamrożone. Ma to związek z tym, że "fale odbijają się po wewnętrznej stronie komory mikrofalowej, dopóki nie zetkną się z czymś, na co mogą przekazać swoją energię".

Pomimo tego, że większość nowoczesnych kuchenek mikrofalowych jest projektowana tak, aby umieszczony wewnątrz talerz obracał się w sposób, pozwalający na bardziej równomierne odbijanie fal, problem wciąż występuje. Dlatego warto umieszczać posiłek na krawędzi talerza obrotowego, a nie na jego środku. W ten sposób można "ujednolicić" proces gotowania i sprawić, że różnice w temperaturze poszczególnych części posiłku nie będą tak odczuwalne.

Jackson zdradziła również inne metody, pozwalające na cieszenie się ciepłym i smacznym posiłkiem. Jedną z nich, która sprawdzi się tylko w przypadku niektórych rodzajów żywności oraz napojów, jest ich mieszanie w trakcie podgrzewania. Innym sposobem może być umieszczenie pianek marshmallow na obrotowym talerzu i podgrzewanie ich przez 50 sekund, co pozwoli zidentyfikować miejsca w mikrofali, w których jedzenie nagrzewa się szybciej (będzie o tym świadczył poziom roztopienia pianek).

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek