W starożytności greccy kucharze mieli podobna renomę do artystów i filozofów. Uważano ich za artystów. Na wiele dań wpływała bieda, jaka panowała w Grecji przez kilka wieków. Innym powodem, takich, anie innych składników były (i są) specyficzne warunki geograficzne.
W starożytności greccy kucharze mieli podobna renomę do artystów i filozofów. Uważano ich za artystów. Na wiele dań wpływała bieda, jaka panowała w Grecji przez kilka wieków. Innym powodem, takich, anie innych składników były (i są) specyficzne warunki geograficzne.
Starożytne greckie tradycje są nadal aktualne, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Jednym z przykładów jest zupa Trahanas. Jej głównym składnikiem jest grubo mielona pszenica. Innym daniem jest Skorthawa - sos z czosnku i chleba.[url=http://bezkompasu.pl/kuchnia-grecka/200026769-001]
[/url]
Teraz jest to jedna z najzdrowszych kuchni świata. Wykorzystuje oliwę z oliwek zamiast tłuszczów odzwierzęcych, miód zamiast cukru, a także bardzo dużo świeżych i grillowanych warzyw.
Z greckich win najbardziej znana (przynajmniej mnie) jest Retsina, czyli wino aromatyzowane żywicą. Często w menu greckich tawern można spotkać je wśród napojów, takich jak sok czy woda, a nie w karcie win.
Oùzo - grecka wódka z anyżkiem i rakija (w odróżnieniu od tureckiej bez anyżu) - to kolejne dwa bardzo słynne greckie napoje.
Moje ukochane potrawy to... chyba trudno byłoby mi je wymieniać wszystkie. Choć jednak muszę przyznać, że za każdym razem będąc w Grecji nie mogę się opanować od zajadania się pastą z bakłażanów - Melitzanosalátą. Pomimo moich kiepskich zdolności kulinarnych, wiem, że to danie robi się z następujących składników: bakłażana, jogurtu naturalnego, cebuli, czosnku, natki, oliwek i cytryny.
Do tego wystarczy świeży chleb i tzatziki, czyli dip z surowego ogórka, czosnku i jogurtu naturalnego. Na deser miód z jogurtem (naturalnym oczywiście) i ja czuję się jak w niebie. Zdecydowanie polecam greckie jedzenie wszystkim smakoszom!
A oto krótka lista kilku innych potraw, które możecie znaleźć w prawie każdej greckiej knajpce:
- Dolmadhes - warzywa z ryżem, zawinięte w liście winogron
- Ellinikos kafes - grecka kawa(http://blomedia.pl/post/1312,kawa-zwrocona-przez-lasice)
- Ouzo mezedes - ser, chleb, kiełbasa, ośmiornice - czyli przekąski pod ouzo
- Souvlaki - jagnięce lub wołowe szaszłyki
- Yemista - nadziewana (na ogół mięsem) papryka i pomidory
foto: wikimedia.org
[url=http://bezkompasu.pl/kuchnia-grecka/attachment/89201140]
[/url]