Maksimum przyjemności z kieliszka wina

W naszym kraju picie wina nadal traktuje się nieco po macoszemu. Często traktowane jest niemal jak wódka - pite dużymi łykami z pełnego kieliszka, napełnianego raz za razem, i podawane do czegokolwiek co akurat znajduje się na stole. Niestety, odbiera nam to większość pozytywnych wrażeń z delektowania się smakiem dobrego wina.

Maksimum przyjemności z kieliszka wina 1
Kira Czarczyńska

Jak je podawać, z czym komponować i jak pić, żeby czerpać z niego jak najwięcej przyjemności?

W naszym kraju picie wina nadal traktuje się nieco po macoszemu. Często traktowane jest niemal jak wódka - pite dużymi łykami z pełnego kieliszka, napełnianego raz za razem, i podawane do czegokolwiek co akurat znajduje się na stole. Niestety, odbiera nam to większość pozytywnych wrażeń z delektowania się smakiem dobrego wina.

Jak je podawać, z czym komponować i jak pić, żeby czerpać z niego jak najwięcej przyjemności?

Przygotowanie wina

Wino należy odpowiednio przygotować do picia już na pewien czas przed otworzeniem butelki. Nie wdając się na razie w bardziej wyszukane szczegóły - zajmijmy się przede wszystkim jego temperaturą:

  • wino czerwone powinno mieć \temperaturę pokojową\ - około 18°C;
  • wina czerwone gatunkowe i stare wina - 15°C - 18°C;
  • młode wina czerwone, różowe i lekkie czerwone - 12°C - 14°C;
  • wina białe lekkie, aromatyczne, różowe lekkie, owocowe - 10°C - 12°C;
  • białe słodkie wina i szampan - 6°C - 8°C.

Ogólna zasada jest taka, że im trunek jest łagodniejszy i lżejszy - tym bardziej powinien być schłodzony. A jak to się robi?

  • czerwone wino można schłodzić pozostawiając je na około pół godziny w lodówce (nigdy w zamrażalniku!);
  • białe wkładamy do lodówki lub wiaderka z wodą i lodem na mniej więcej godzinę lub dwie;
  • nigdy nie powinno tam leżeć dłużej niż 2-3 dni.

Jak podajemy?

Wino najlepiej jest podawać stosując się do trzech prostych zasad:

  • białe zawsze przed czerwonym,
  • młode przed starym,
  • lekkie wino podajemy przed ciężkim.

W praktyce należy oczywiście dopasowywać kolejność podawania win do serwowanych potraw, ograniczając się przy tym do dwóch-trzech jego gatunków. Ponieważ jednak dania lekkie i tak zwykle zjadamy przed tym cięższymi, odpowiednia kolejność trunków wynika nam w sposób naturalny z menu.

Jeszcze całkiem niedawno zasadami dopasowywania win do potraw rządziły bardzo sztywne reguły, teraz jednak najlepiej jest je po prostu ze sobą komponować. Pasować mogą do siebie przykładowo:

  • białe lekkie wino - ryby w delikatnych sosach, owoce morza, spagetti;
  • białe mocne wino - sałatki, wędliny, ryby w sosach ciężkich, białe mięso;
  • różowe wino - białe mięsa;
  • wino czerwone - mięso czerwone, kuchnia egzotyczna, pieczony drób;
  • ciężkie czerwone wino - pieczenie, dziczyzna, ostre potrawy;
  • szampan i wina musujące - ryby, skorupiaki, sery, drób, desery.

Obecnie trunek i danie dopasowywać można do siebie dość swobodnie, pod warunkiem jednakże, że nie będą się one ze sobą "kłócić" smakowo.

Maksimum przyjemności z kieliszka wina 2
© [źródło](http://lajfmajster.pl/images/2010/02/winostroik.jpg)

Ciekawostki dotyczące picia wina

  • Schłodzone wina pije się z kieliszków na długiej nóżce, aby uniknąć szybkiego ich ogrzania przy trzymaniu za czaszę.
  • Kieliszki do wina białego i różowego powinny być u wylotu nieco węższe, niż do czerwonego również dlatego, że wówczas powierzchnia parowania jest mniejsza i wino dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę.
  • Najwęższe kieliszki wybieramy pijąc wina musujące - tu chodzi już nie tylko o ogrzewanie się trunku, ale także o ulatujące bąbelki.
  • *\Temperatura pokojowa* dla wina czerwonego nie pasuje do naszych czasów, ponieważ ustaloną ją na długo przed wprowadzeniem centralnego ogrzewania. Wynosi więc ona około 18°C mimo, że faktycznie w mieszkaniach mamy zwykle znacznie cieplej.
  • Dlaczego schładzamy wina i dlaczego każde inaczej? Nie jest to wbrew pozorom czysta maniera - zapach tych trunków podawanych w zbyt wysokiej temperaturze jest po prostu zdominowany przez alkohol, natomiast w zbyt zimnym nie wyczujemy sporej części jego smaków.
  • Zwyczaj mówiący, że gospodarz nalewa wina najpierw sobie pochodzi z czasów, kiedy tego napoju dość powszechnie używano w połączeniu z trucizną - do pozbywania się przeciwników. Gospodarz pierwszy kosztując wina z nowo otwartej butelki pokazywał, że ma czyste zamiary.
Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
To skarb ukryty w śmieciach. W USA wyceniono go na ok. 97 mld dol.
To skarb ukryty w śmieciach. W USA wyceniono go na ok. 97 mld dol.
50 lat sadzenia drzew zmieniło klimat kraju. I to dosłownie
50 lat sadzenia drzew zmieniło klimat kraju. I to dosłownie
Zaktualizuj Androida Auto. Jest nowe wydanie
Zaktualizuj Androida Auto. Jest nowe wydanie
Jest coraz mniejsza. Cofają się niebezpieczne zmiany
Jest coraz mniejsza. Cofają się niebezpieczne zmiany
Biofobia narasta. Coraz więcej osób odczuwa lęk i niechęć wobec przyrody
Biofobia narasta. Coraz więcej osób odczuwa lęk i niechęć wobec przyrody
Bezzałogowy "PassAt" Polaków wyruszył w rejs. Ma pokonać Atlantyk
Bezzałogowy "PassAt" Polaków wyruszył w rejs. Ma pokonać Atlantyk
Myślała, że to śmieci. To, co odkryła, ją zdziwiło
Myślała, że to śmieci. To, co odkryła, ją zdziwiło
Nowość w mObywatelu. Skorzystają kolejni użytkownicy
Nowość w mObywatelu. Skorzystają kolejni użytkownicy
Antarktyda: Lodowiec Thwaites w krytycznej fazie destabilizacji
Antarktyda: Lodowiec Thwaites w krytycznej fazie destabilizacji
CERT Orange Polska ostrzega przed nowym oszustwem
CERT Orange Polska ostrzega przed nowym oszustwem
Mroczna przeszłóść. Opuszczone pociągi na Syberii
Mroczna przeszłóść. Opuszczone pociągi na Syberii
Znalazł ten skarb nielegalnie. Uciekł od odpowiedzialności
Znalazł ten skarb nielegalnie. Uciekł od odpowiedzialności
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟