Marnujesz żywność? Z tym gadżetem zaoszczędzisz nawet 200 zł miesięcznie

Z raportu Federacji Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2017" wynika, że w zeszłym roku co trzeci z nas wyrzucał jedzenie. To nie tylko efekt zbyt dużych zakupów, ale też poważny cios dla naszego domowego budżetu. Co miesiąc wyrzucamy niemal 200 zł do śmieci. Jak to zmienić?

Marnujesz żywność? Z tym gadżetem zaoszczędzisz nawet 200 zł miesięcznie
Katarzyna Mikołajewska

15.01.2018 | aktual.: 20.01.2018 18:17

Jednym z pomysłów na dłuższe przechowywanie żywności jest pakowanie próżniowe. Obecnie nie jest to wcale trudne ani czasochłonne.

Na Amazonie znaleźliśmy urządzenie do pakowania próżniowego za 60 euro, czyli około 250 złotych. Dzięki spowolnieniu procesu utleniania, zafoliowana żywność utrzymuje świeżość nawet do 5 razy dłużej, a witaminy oraz składniki odżywcze zostają zachowane.

Urządzenie jest idealne do mięs, ryb, warzyw i owoców. Jest wyposażone w system monitorujący temperaturę zgrzewania. Zapakowana w ten sposób żywność jest skutecznie chroniona przed zanieczyszczeniami i bakteriami. Pakowanie próżniowe sprawia, że jedzenie zachowuje świeżość nawet do 8 razy dłużej od tego, które jest przechowywane po prostu w lodówce.

Caso VC 10 Vakuumierer

Ten kuchenny gadżet może służyć do czegoś więcej niż tylko pakowania żywności. Dzięki niemu możemy długo marynować mięso przed jego upieczeniem. Wystarczy przygotować marynatę i umieścić ją razem z mięsem w hermetycznie zamkniętym worku, gdzie proces marynowania może trwać znacznie dłużej niż standardowo bez obaw o świeżość. To nada potrawom wyjątkowy smak, trudny do uzyskania w przypadku standardowego marynowania.

Jeśli zdecydowaliście się na inwestycję w przechowywanie żywności, warto się wyposażyć w specjalne foliowe woreczki. Te wyprodukowane przez CASO są bardzo mocne i odporne na rozdarcie, choć mają grubość zaledwie 160 mikronów.

Woreczki te nadają się nie tylko do przechowywania, ale również do przygotowywania posiłków - można wykorzystać je w kuchenkach mikrofalowych. Żywność zapakowana w woreczki próżniowe można również łatwo przygotować metodą sous-vide, polegającą na długim gotowaniu potraw w niższej niż zazwyczaj temperaturze.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.