Marnujesz żywność? Z tym gadżetem zaoszczędzisz nawet 200 zł miesięcznie

Z raportu Federacji Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2017" wynika, że w zeszłym roku co trzeci z nas wyrzucał jedzenie. To nie tylko efekt zbyt dużych zakupów, ale też poważny cios dla naszego domowego budżetu. Co miesiąc wyrzucamy niemal 200 zł do śmieci. Jak to zmienić?

Marnujesz żywność? Z tym gadżetem zaoszczędzisz nawet 200 zł miesięcznie 1
Katarzyna Mikołajewska

Jednym z pomysłów na dłuższe przechowywanie żywności jest pakowanie próżniowe. Obecnie nie jest to wcale trudne ani czasochłonne.

Na Amazonie znaleźliśmy urządzenie do pakowania próżniowego za 60 euro, czyli około 250 złotych. Dzięki spowolnieniu procesu utleniania, zafoliowana żywność utrzymuje świeżość nawet do 5 razy dłużej, a witaminy oraz składniki odżywcze zostają zachowane.

Urządzenie jest idealne do mięs, ryb, warzyw i owoców. Jest wyposażone w system monitorujący temperaturę zgrzewania. Zapakowana w ten sposób żywność jest skutecznie chroniona przed zanieczyszczeniami i bakteriami. Pakowanie próżniowe sprawia, że jedzenie zachowuje świeżość nawet do 8 razy dłużej od tego, które jest przechowywane po prostu w lodówce.

Caso VC 10 Vakuumierer

Ten kuchenny gadżet może służyć do czegoś więcej niż tylko pakowania żywności. Dzięki niemu możemy długo marynować mięso przed jego upieczeniem. Wystarczy przygotować marynatę i umieścić ją razem z mięsem w hermetycznie zamkniętym worku, gdzie proces marynowania może trwać znacznie dłużej niż standardowo bez obaw o świeżość. To nada potrawom wyjątkowy smak, trudny do uzyskania w przypadku standardowego marynowania.

Jeśli zdecydowaliście się na inwestycję w przechowywanie żywności, warto się wyposażyć w specjalne foliowe woreczki. Te wyprodukowane przez CASO są bardzo mocne i odporne na rozdarcie, choć mają grubość zaledwie 160 mikronów.

Woreczki te nadają się nie tylko do przechowywania, ale również do przygotowywania posiłków - można wykorzystać je w kuchenkach mikrofalowych. Żywność zapakowana w woreczki próżniowe można również łatwo przygotować metodą sous-vide, polegającą na długim gotowaniu potraw w niższej niż zazwyczaj temperaturze.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Czy to koniec życia na Ziemi? Taka może być przyszłość naszej planety
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Sztuczna inteligencja przywraca dinozaury. Są jak żywe
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Rekordowa odległość. Sonda Psyche przekazała sygnał z odległości 350 mln km
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
Napęd plazmowy. Nowa broń w walce z kosmicznymi śmieciami
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
To przez działalność człowieka. Rekiny wielorybie są zagrożone
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
NGC 2775. Galaktyka, która wymyka się klasyfikacji
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Powstają na Syberii. Naukowcy wskazują na gaz ziemny
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Ten fotosynentyczny mikroorganizm jest zagrożony. Naukowcy alarmują
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Nowy model AI przewiduje choroby z wyprzedzeniem 10 lat
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Tajemniczy "ciemny tlen" odkryty na dnie Pacyfiku
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Nowa metoda recyklingu plastiku. Rozłoży nawet PVC
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek
Jest ich mniej. Nawet w środowiskach, gdzie nie ingeruje człowiek