Masło czy nie masło? - uwaga na podróbki!

Chrupiąca bułka posmarowana masełkiem na śniadanie? Pyszności. O ile rzecz jasna masło, którym ją posmarujemy, będzie rzeczywiście masłem. Niestety, mimo przepisów i stosunkowo częstych kontroli, producenci nadal próbują podsuwać nam wyroby masłopodobne...

Masło czy nie masło? - uwaga na podróbki! 1Masło czy nie masło...?
Kira Czarczyńska

Chrupiąca bułka posmarowana masełkiem na śniadanie? Pyszności. O ile rzecz jasna masło, którym ją posmarujemy, będzie rzeczywiście masłem. Niestety, mimo przepisów i stosunkowo częstych kontroli, producenci nadal próbują podsuwać nam wyroby masłopodobne...

Czym jest masło?

Masło otrzymuje się ze śmietany, śmietanki lub z krowiego mleka. Poszczególne jego rodzaje mogą różnić się między sobą zawartością tłuszczu - i to właśnie ona określa, z jakim produktem mamy do czynienia:

  • minimum 82% tłuszczu - masło delikatesowe
  • minimum 80% tłuszczu - masło ekstra i wyborowe
  • minimum 73,5% tłuszczu - masło śmietankowe

Na opakowaniu jednak oprócz procentowej zawartości tłuszczu - powinna być też inna istotna informacja: jaki dokładnie jest to tłuszcz. Powinien być mleczny, gdyż ten właśnie najlepiej przyswaja nasz organizm. Jeśli jest to tłuszcz roślinny, albo producent w ogóle nie wyszczególnia jego rodzaju, możemy odstawić produkt na półkę. To nie jest masło.

Jak rozpoznać prawdziwe masło?

Pierwszym i najważniejszym kryterium jest rzecz jasna omówiona wyżej zawartość tłuszczu. Istnieje jednak jeszcze kilka wskazówek pozwalających sprawdzić, czy mamy do czynienia z masłem - czy z jakiegoś rodzaju miksem roślinnym.

  • Kolor - masło powinno być białe! Często spotykane żółte kostki są zazwyczaj sztucznie barwione i na ich opakowaniu można doszukać się oznaczenia E160. Nie jest szkodliwy, ale też i nie ma wiele wspólnego z masłem.
  • Twardość - przechowywane w niskiej temperaturze masło jest twarde. Jeżeli kostka, której dotykamy, pozwala się bez większego trudu ugniatać, oznacza to dodatek (zwykle spory) tłuszczów roślinnych.

Czytajmy etykiety!

Sprawdźmy więc dokładnie, czy etykieta głosi, iż jest to "masło śmietankowe", czy na przykład po prostu "śmietankowe". W drugim przypadku rzecz jasna nie będzie to już masło...

Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Aktualizacja Androida Auto. Pobierz nową wersję
Aktualizacja Androida Auto. Pobierz nową wersję
Przykładają owady do ran. Nieznana forma „pierwszej pomocy”
Przykładają owady do ran. Nieznana forma „pierwszej pomocy”
Pasożyty w puszkach z łososiem. Niezwykłe archiwum z Alaski
Pasożyty w puszkach z łososiem. Niezwykłe archiwum z Alaski
Lenovo pokazuje najlżejsze okulary AR. AI Glasses V1 ważą tylko 38 g
Lenovo pokazuje najlżejsze okulary AR. AI Glasses V1 ważą tylko 38 g
Ceny pamięci DDR5 mocno w górę. Komputery będą droższe
Ceny pamięci DDR5 mocno w górę. Komputery będą droższe
Nibieskie psy w Czarnobylu. Co się dzieje?
Nibieskie psy w Czarnobylu. Co się dzieje?
Symetria między półkulami Ziemi zanika. To wpływa na pogodę
Symetria między półkulami Ziemi zanika. To wpływa na pogodę
Santander ostrzega przed telefonami. Podał kluczowe zasady
Santander ostrzega przed telefonami. Podał kluczowe zasady
Google pokazuje pierwszą reklamę stworzoną przez AI
Google pokazuje pierwszą reklamę stworzoną przez AI
Android 17. Google testuje rozbudowany Always On Display i tryb oszczędny w Mapach
Android 17. Google testuje rozbudowany Always On Display i tryb oszczędny w Mapach
Ocean Południowy wciąż pochłania CO2. Wskazują pomijany mechanizm
Ocean Południowy wciąż pochłania CO2. Wskazują pomijany mechanizm
Sprawdź paszport. Ten symbol zmienia wszystko
Sprawdź paszport. Ten symbol zmienia wszystko