Maszyna do waty cukrowej dla każdego!
Smak waty cukrowej kojarzy się z dzieciństwem chyba każdemu z nas. Wata obecna jest na kościelnych odpustach, dniach miast, festynach i wszystkich innych spędach, na których pojawiają się chmary dzieci. Czasem aż wstyd ustawić się w kolejce, bo niby jak to tak - wśród dzieci? Wata kupowana w sklepach nie jest tym samym, co świeży smakołyk dopiero co nawleczony na patyk. A co, jeśli zbudujemy własną maszynę...
16.04.2010 16:30
Smak waty cukrowej kojarzy się z dzieciństwem chyba każdemu z nas. Wata obecna jest na kościelnych odpustach, dniach miast, festynach i wszystkich innych spędach, na których pojawiają się chmary dzieci. Czasem aż wstyd ustawić się w kolejce, bo niby jak to tak - wśród dzieci? Wata kupowana w sklepach nie jest tym samym, co świeży smakołyk dopiero co nawleczony na patyk. A co, jeśli zbudujemy własną maszynę...
Zobacz także
Skonstruowanie własnego sprzętu nie jest wcale tak trudne jak by się mogło wydawać. Popatrzmy na krótki film prezentujący cały proces:
Wata cukrowa powstaje w wyniku topnienia cukru, a następnie jego szybkie ochłodzenie. Cukrowe nitki można dowolnie barwić używając najzwyklejszych barwników. Nie wiem czy do produkcji potrzebny jest jakiś specjalny rodzaj cukru, ale z tego co mi się wydaje - nie. Ciekawe czy wśród naszych czytelników znajdzie się śmiałek, który wybuduje własny sprzęt...