Melon, który pozostanie świeży przez 45 dni

Melon, który pozostanie świeży przez 45 dni
22.10.2010 10:00
Melon miodowy
Melon miodowy
Henryk Tur
Henryk Tur

Żywność modyfikowana genetycznie budzi od lat spore kontrowersje. Ostatnio dyskusje na ten temat ucichły, mogą jednak odżyć, ponieważ grupa meksykańskich genetyków obwieściła światu, że udało im się stworzyć melona, który zachowuje świeżość aż przez 45 dni! Na melonie jednak nie kończą się plany Meksykanów.

Żywność modyfikowana genetycznie budzi od lat spore kontrowersje. Ostatnio dyskusje na ten temat ucichły, mogą jednak odżyć, ponieważ grupa meksykańskich genetyków obwieściła światu, że udało im się stworzyć melona, który zachowuje świeżość aż przez 45 dni! Na melonie jednak nie kończą się plany Meksykanów.

Owoc o przedłużonej świeżości to dokładnie melon miodowy (przykładowy widać na zdjęciu). Dzięki manipulacjom jest ponadto bardziej aromatyczny, zaś jego miąższ - twardszy. Czyli lepiej niż oryginał. W jaki sposób? Wyłączono w melonie odpowiedzialną za rozkład kwasów tłuszczowych i w ścianach komórkowych proteinę. Odkryto też, że proteina ta była nieaktywna w nasionach.

Jak powiedział Miguel Angel Lim, szef grupy, której udało się "podrasować" melona:

Dzięki tej metodzie pięciokrotnie przedłużamy przydatność owocu do spożycia, tak że nie robi się miękki ani nie traci kształtu.

Jak wspomniałem na wstępie, na tym jednak nie koniec planów poprawiania natury. Teraz trwają przymiarki do zastosowania tej samej metody w celu przedłużenia trwałości owoców z dużą ilością miąższu, jak na przykład truskawki czy papaja. Co o tym sądzicie? Przyszłość żywienia czy barbarzyńska ingerencja w naturalny stan rzeczy?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)