Najdziwniejsze pączki z całego świata
Tłusty czwartek to typowo polskie święto, ale wszędzie na świecie ludzie uwielbiają opychać się pączkami. Nie wszędzie jednak pączek wygląda tak jak u nas i nie każdy z nich musi być nawet słodki. Macie ochotę na lukrowaną porcję wieprzowiny w cieście? O ile macie ważny paszport, to nie ma problemu.
16.02.2012 | aktual.: 14.01.2022 10:02
Tłusty czwartek to typowo polskie święto, ale wszędzie na świecie ludzie uwielbiają opychać się pączkami. Nie wszędzie jednak pączek wygląda tak jak u nas i nie każdy z nich musi być nawet słodki. Macie ochotę na lukrowaną porcję wieprzowiny w cieście? O ile macie ważny paszport, to nie ma problemu.
USA
Jeżeli pączki z bekonem, to oczywiście z USA. Mieszkańcy kraju za oceanem mają bzika na punkcie tego mięsnego przysmaku. Bekon zrobił błyskawiczną karierę nie tylko na talerzach Amerykanów, ale również w mediach, a szczególnie w Internecie, stając się tematem niezliczonych memów. Pączek, na który patrzycie, to tradycyjny kawałek ciasta z zatopionymi plastrami bekonu i oblany polewą z syropu klonowego. Jeżeli podczas wizyty w USA traficie do Portland i będziecie mieli ochotę na taką przekąskę, to skierujcie się do baru Voodoo Donuts.
Pączkowy hamburger
Poza bekonem pomiędzy dwoma zapiekanymi pączkowymi krążkami znalazł się ser i lukier.
Hiszpania
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to dość niestandardowe zestawienie smaków. Jeżeli jednak nam smakują pączki z ajerkoniakiem, to Mojito i Bananowe Daiquiri również powinny okazać się całkiem dobre.
Dynia
Zdarzyło Wam się w trafić w polskim sklepie na słodycze o smaku dyni? Podobno poza granicami naszego kraju takie łakocie są całkiem popularne.
Korea
Najczęściej najdziwniejsze z pączków szokują nadzieniem. Koreańczycy wpadli jednak na pomysł, jak jeszcze bardziej wyróżnić swoje pączki spośród azjatyckich wynalazków kulinarnych. Ciekawe, czy czosnkowy posmak uzyskiwany jest z naturalnych składników?
Krem z czerwonej fasoli
Przypuszczalnie nie jest to jednak taka fasola, którą razem z bułką, sosem, a jak się miało szczęście, to kawałkiem kiełbasy podawano na obiad w szkolnej stołówce. W azjatyckich krajach słodka fasola jest dość popularnym smakiem. Bez większego problemu znajdzie się nie tylko fasolowe batony, ale nawet napoje gazowane.
Indonezja
Pierwszy i drugi smak wydają się całkiem zachęcające. Swego czasu w Polsce można było kupić sok firmy Tymbark – pomarańcza-liczi, ale niestety nigdy nie miałem okazji go spróbować.
Durian to już zupełnie inna historia. Tytułem wyjaśnienia: pod tą nazwą kryje się najbardziej śmierdzący owoc świata, którego zapach kojarzy się między innymi z zepsutym mięsem. Odór jest do tego stopnia nieprzyjemny i intensywny, że w niektórych miastach durianu nie można mieć przy sobie w miejscach publicznych.
Czerwona fasola
Zielony pączek w białe paski
Jak myślicie, jak może smakować ten dziwny pączek? Biorąc pod uwagę wyobraźnię indonezyjskich piekarzy, równie dobrze można trafić zarówno na limonkę, jak i wasabi lub wodorosty.
Singapur
Całe szczęście, że piekarze z Singapuru zachowali umiar. W końcu gdyby ktoś był zbyt zszokowany piekącym wasabi, to zawsze będzie mógł zagłuszyć go znajomym smakiem ciągnącego się sera…
Chiny
Nie ma to jak porcja morskiego zielska i kawałków świnki w słodkiej bułce. Mimo wszystko chyba lepiej kupić podpisanego po angielsku pączka o takim smaku, niż zaryzykować z bardziej anonimowym produktem. W Chinach bułki z zapiekanymi wewnątrz owadami wcale nie należą do rzadkości.
Wieprzowa posypka
Chińczycy naprawdę muszą lubić świninę…
Tajlandia
Tym razem smak jest wyjątkowo zachęcający. Te kwadratowe słodkości wypełniono dwoma rodzajami nadzienia. Zadowoleni będą zarówno miłośnicy jagód, jak i truskawek.
Turcja
Przysmak z Istambułu nie jest może tak dziwaczny jak niektóre azjatyckie wynalazki kulinarne, ale w Polsce trudno byłoby znaleźć podobne pączki.
Japonia
W zestawieniu najdziwniejszych (wstaw dowolny wyraz) nie mogło zabraknąć Japonii. Tym razem jednak Kraj Kwitnącej Wiśni nie zadziwia aż tak bardzo jak inne azjatyckie państwa. Dżem z fasoli jest prawdopodobnie całkiem smaczny i jeżeli mieliście okazję go próbować, to dajcie znać w komentarzach, czy warto zainteresować się tym przysmakiem.
Źródło: miaminewtimes • Acid Cow