Nanocząstki jednak będą konserwować żywność

Jednak - ponieważ w zeszłym roku prasa wzmiankowała o zamiarze naukowców z Purdue University, by do konserwowania żywności wykorzystać nanocząstki z fitoglikogenu – naturalnego polimeru, który można znaleźć np. w ziarnach kukurydzy. W tym roku pokazano unowocześniony, nanocząsteczkowy „oręż” przeciwbakteryjny.

Nanocząstki jednak będą konserwować żywność
Katarzyna Kieś

18.12.2010 08:00

Jednak - ponieważ w zeszłym roku prasa wzmiankowała o zamiarze naukowców z Purdue University, by do konserwowania żywności wykorzystać nanocząstki z fitoglikogenu – naturalnego polimeru, który można znaleźć np. w ziarnach kukurydzy. W tym roku pokazano unowocześniony, nanocząsteczkowy „oręż” przeciwbakteryjny.

Składa się on z nanocząstek fitoglikogenu i nizyny – peptydu wytwarzanego w procesie fermentacji przez bakterie kwasu mlekowego. Jak działa?

Wyobraźcie sobie słoik z potpourri (pachnącą mieszanką suszu roślinnego do odświeżania powietrza). Słoik jest szczelnie zamknięty. Dopiero po uchyleniu wieczka z naczynia wydostają się cząstki aromatu. Podobnie ma działać metoda konserwowania żywności z użyciem nanocząstek fitoglikogenu i nizyny.

W tym przypadku rolę słoika gra molekuła fitoglikogenu. Nizyna byłaby przechwytywana przez te nanocząstki i stopniowo uwalniana do żywności. W ten sposób można by zabezpieczyć pożywienie przed mnożeniem się bakterii listerii na 21 dni.

Nizyna byłaby uwalniana z „objęć” nanocząstek fitoglikogenu w zależności od tego, ile jej postaci wolnej byłoby w konserwowanej żywności. Im byłoby jej mniej, tym intensywniej fitoglikogen uwalniałby tę substancję.

Nie byłoby prościej konserwować żywność jedynie poprzez samą nizynę? Niestety, nie – ponieważ związek ten szybko traci swoje właściwości konserwujące. Związany z fitoglikogenem, staje się konserwantem działającym w wersji „prolongatum”.

Fot.: Wikipedia
Fot.: Wikipedia

Źródło: Nanotechwire

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.