Nieaktywowany Windows 7 będzie działał 4 miesiące

Strona głównaNieaktywowany Windows 7 będzie działał 4 miesiące
20.08.2009 14:30
seven
seven
Mateusz
Mateusz

Przy okazji premiery Windows 7, po raz kolejny zmieni się sposób aktywacji tego systemu. Microsoft postanowił, że użytkownicy będą mogli korzystać z niego bez podawania klucza przez 30 dni. Dodatkowo, można będzie trzykrotnie przedłużać okres testowy o kolejny miesiąc. Oznacza to, że nieaktywowany system będzie działał aż 4 miesiące.

bETWbcWJ

Przy okazji premiery Windows 7, po raz kolejny zmieni się sposób aktywacji tego systemu. Microsoft postanowił, że użytkownicy będą mogli korzystać z niego bez podawania klucza przez 30 dni. Dodatkowo, można będzie trzykrotnie przedłużać okres testowy o kolejny miesiąc. Oznacza to, że nieaktywowany system będzie działał aż 4 miesiące.

Każda kopia systemu, która nie zostanie aktywowana, będzie wyświetlać przypomnienia, w których poinformuje nas o tym, kiedy kończy się okres testowy. Pomiędzy 4. a 27. dniem od daty instalacji, będą się one pojawiać raz dziennie. Przez kolejne dwa dni informacje zobaczymy co cztery godziny, a 30. dnia - co godzinę.

Należy jednak zaznaczyć, że specjalnie dla administratorów sieci firmowych stworzono możliwość zresetowania licznika aktywacji. Będzie można to zrobić nawet trzy razy - wystarczy w wierszu poleceń wpisać komendę: slmgr -rearm, a następnie zrestartować komputer. Co więcej, nie musimy się bać o łamanie licencji. Używanie tego polecenia jest dozwolone.

bETWbcWL

Warto przypomnieć, że mechanizm aktywacji zmieniał się na przestrzeni lat kilkakrotnie. Najwięcej razy modyfikowano go w przypadku Visty. Początkowo po 30 dniach od instalacji, system przechodził w tryb ograniczonej funkcjonalności, który sprawiał, że po godzinie korzystania z Internet Explorera, użytkownik był wylogowywany z systemu.

Kolejne zmiany nastąpiły po wydaniu Service Pack 1. Zaraz po uruchomieniu nielegalnego lub nieaktywowanego systemu pojawiało się menu umożliwiające podanie klucza lub odstąpienie od tej czynności. W przypadku drugiej opcji tapeta była czarnym tłem, a po godzinie pojawiały się kolejne przypomnienia o aktywacji.

Źródło: IDG

Udostępnij:
bETWbcWV
Komentarze (0)
bETWbcXH