Niesamowita historia produkcji truskawkowego piwa

Niesamowita historia produkcji truskawkowego piwa
05.07.2011 19:00
Niesamowita historia produkcji truskawkowego piwa
Marek Maruszczak
Marek Maruszczak

Truskawkowe piwo – brzmi dość dziwnie, prawda? Gwarantuję jednak, że po obejrzeniu graficznej historii jego powstawania nabierzecie ochoty na nie, albo przynajmniej na truskawki. To jedna z najbardziej oryginalnych „kampanii reklamowych”, jakie miałem okazję ostatnio oglądać.

Truskawkowe piwo – brzmi dość dziwnie, prawda? Gwarantuję jednak, że po obejrzeniu graficznej historii jego powstawania nabierzecie ochoty na nie, albo przynajmniej na truskawki. To jedna z najbardziej oryginalnych „kampanii reklamowych”, jakie miałem okazję ostatnio oglądać.

Jamie Beck i Kevin Burg specjalizują się w tworzeniu żywych zdjęć, czyli tzw. kinografik. Historia produkcji truskawkowego piwa to pierwszy dziennikarski projekt, w którym została wykorzystana ta technika.

381152400079404778

Nietypowe piwo powstaje w browarze Dogfish, którego właścicielem jest Sam Calagione.

W drewnianych prasach na owoce mieście się około 70 kilogramów truskawek, z których potem powstaje 570 litrów gotowego piwa.

381152400079601386

Prasa ustawiona przed browarem w Rehoboth Beach jest obsługiwana ręcznie zawsze przez dwie osoby. W ten sam sposób pracownicy browaru produkowali piwa z jagód, jeżyn, rodzynek, pomarańczy i cytryn.

381152400079732458

Wyciśnięcie całego soku zajęło kilka godzin, ale efekt jest wyjątkowo smakowity.

381152400079863530

Jednym z najważniejszych składników truskawkowego piwa jest syrop z sorgo (proso afrykańskie). Dzięki zastosowaniu tego składnika piwo należy do grupy produktów bezglutenowych.

381152400079994602

Syrop z sorgo dodawany jest do filtrowanej wody. Dzięki ciągłej pracy pomp na dnie zbiornika nie pozostaje osad, a syrop zostaje dokładnie wymieszany z wodą. Następnie do zmieszanej mikstury wlewa się świeżo wyciśnięty sok z truskawek.

381152400080125674

Poza syropem z sorgo ważnym składnikiem piwa jest ciemny gryczany miód, który nadaje trunkowi niepowtarzalnego charakteru.

381152400080256746

Po wlaniu do kotła piwo gotowane jest na otwartym ogniu.

381152400080387818

Na razie piwa można napić się wyłącznie w pubie będącym częścią browaru Dogfish. Mam nadzieję, że wynalazek się przyjmie i producent zdecyduje się zająć eksportem. Chętnie sprawdziłbym, jak smakują truskawki podane w takiej formie.

Źródło: My modern met

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)