Oekakiben - niesamowita japońska sztuka robienia posiłków

Oekakiben - niesamowita japońska sztuka robienia posiłków
25.05.2012 23:00
(fot. Maki Ogawa)
(fot. Maki Ogawa)
Marek Maruszczak
Marek Maruszczak

Japonia jest fascynującym krajem. O tym nie trzeba przekonywać nikogo, kto od czasu do czasu zagląda na Gadżetomanię. Poza całą masą dziwactw Japończycy wyróżniają się jeszcze jednym: wiele czynności, które w innych częściach świata uznaje się za zwykłe, u nich przybiera formę sztuki. Tak właśnie stało się z przygotowywaniem bento - i to już dość dawno temu.

Oekakiben i Kyaraben 1

Bento to w Japonii odpowiednik naszego drugiego śniadania, pakowanego i zabieranego do pracy. Odpowiednik znacznie bardziej widowiskowy, ale mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni mieli zdecydowanie więcej czasu na wyćwiczenie się w sztuce przygotowywania posiłków na wynos. Pierwsze bento powstawały już w 1185 roku.

Rybne kiełbaski, pieczony kurczak, makaron, jajka i parówki, czerwony ryż.

(fot. AnnaTheRed.com)
(fot. AnnaTheRed.com)

Pieczony kurczak, makaron, szynka, marchewka, sałata, brokuły, ryż.

(fot. AnnaTheRed.com)
(fot. AnnaTheRed.com)

Ryż, szparagi, jajko na twardo, sałata, marchewka, wodorosty nori.

(fot. Jana Al Ghunaim)
(fot. Jana Al Ghunaim)

Pieczywo pszenne, sałata, maliny, jajko, ser.

(fot. Technabob.com)
(fot. Technabob.com)

Szynka, ser, parówki, szparagi, sałata, wodorosty nori.

Oekakiben i Kyaraben 2

Istnieją 3 główne rodzaje bento: Oekakiben (upodabniane do różnych obiektów, ludzi i zwierząt), Kyaraben (przedstawiające wizerunki z popkultury, najczęściej mangi, anime i gier wideo) i Shōkadō (tradycyjne bento podawane w lakierowanym, czarnym pudełku).

(fot. Dvice.com)
(fot. Dvice.com)

Barwioy ryż, wodorosty nori, jajka na twardo, makaron, papryka, sałata.

(fot. Jennie Sheree)
(fot. Jennie Sheree)

Barwiony ryż, sałata, wodorosty nori, pomidor.

(fot. nonochan)
(fot. nonochan)

Pędy słonecznika, ryż, pomidor, grzyby, mięso z indyka, ogórek, rzodkiewka, marchewka.

(fot. yucca)
(fot. yucca)

Brokuły, ryż, marchewka, ser.

(fot. sakurako kitsa)
(fot. sakurako kitsa)

Brokuły, ser, ryż, pomidor i zielone cebulki, pietruszka, marchewki, czerwony pieprz.

Oekakiben i Kyaraben 3

Bento bywa przygotowywane zarówno na zimno, jak i na gorąco (szczególnie w zimowych miesiącach). Tradycyjnie stanowi coś więcej niż zwykły posiłek, często jest sposobem na wyrażenie uczuć. Do klasycznych prezentów od kobiety dla mężczyzny należy właśnie pięknie przyrządzone bento.

(fot. nonochan)
(fot. nonochan)

Mięsne roladki, jabłko, rzodkiewka, zielona fasola, ryż.

(fot. nonochan)
(fot. nonochan)

Ogórek, rzodkiewka, marchewka, klopsiki, grzyby, ryż, jabłko, tamagoyaki (japoński omlet).

(fot. sakurako kitsa)
(fot. sakurako kitsa)

Świeża kolendra, gruszka, maślany sos, pomidory, ryż jaśminowy, pieprz cayenne.

(fot. nonochan)
(fot. nonochan)

Kalafior, ryż, mandarynka, paluszki rybne, ogórek, cukierki.

(fot. pikkopots)
(fot. pikkopots)

Ryż, kurczak, maliny brokuły, mielonka.

Oekakiben i Kyaraben 4

Kyaraben ma formę popkulturową, ponieważ wiele pudełek z bento jest przygotowywanych dla dzieci w wieku szkolnym. A w kręgu ich zainteresowań są między innymi pokemony.

(fot. sakurako kitsa)
(fot. sakurako kitsa)

Ser i pszenne krakersy, rzodkiewka, sos jabłkowo-truskawkowy, jajko na twardo, ryż, cheddar, żółtko.

(fot. los dragonnes)
(fot. los dragonnes)

Sos z czerwonej papryki i cebuli, ryż, czarna fasola, nori nori, marchewka, sałatka ziemniaczana, sałata, ciasteczka rybne i oliwki.

(fot. sakurako kitsa)
(fot. sakurako kitsa)

Sałatka z fasoli, truskawki, melon, jajko na twardo, ryż, mamenori, marchewka.

(fot. bentomom)
(fot. bentomom)

Ciasteczka krabowe, salami, jajko, majonez, ser, kamaboko (pasztet rybny), kiełbaska rybna.

(fot. sakurako kitsa)
(fot. sakurako kitsa)

Czerwona kapusta, wiórki kokosowe, mięso z indyka, jajko, orzeszki, marchewka, mrożone winogrona, czekoladowe jajko, pszenne krakersy.

Oekakiben i Kyaraben 5

Totoro

(fot. chaya)
(fot. chaya)

Brokuły, jajko na twardo, ryż, pomidor.

(fot. sakurako kitsa)
(fot. sakurako kitsa)

Żółty pomidor, grzyby, świeża fasola, barwiony na niebiesko sos gruszkowy, ziarna sezamu, wodorosty nori z grzybami.

(fot. cristal delamer)
(fot. cristal delamer)

Pomidory, mozzarella, marchewka, wodorosty nori, ryż.

(fot. cristal delamer)
(fot. cristal delamer)

Oigiri z tuńczykiem, ryż, ser, rukola, klopsiki, groszek.

(fot. laura bento)
(fot. laura bento)

Ser z bekonem i brokułami, ryż i wodorosty nori, ryż jaśminowy, farbowane białko.

Poza niewątpliwymi zaletami wizualnymi bento ma również znaczne wartości odżywcze. W skład uczty dla oczu wchodzą często surowe ryby, warzywa, owoce i obowiązkowy ryż.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)