Pachnące wieczko, czyli więcej aromatu kawy w kawie

Pachnące wieczko, czyli więcej aromatu kawy w kawie

Pachnące wieczko, czyli więcej aromatu kawy w kawie
Maciek Kurek
07.08.2011 09:00

Jak poprawić smak kawy na wynos? Można przelać ją do filiżanki albo zastosować Aroma Lid – wieczko do kubków na kawę, które wzmacnia smak czarnego napoju.

Jak poprawić smak kawy na wynos? Można przelać ją do filiżanki albo zastosować Aroma Lid – wieczko do kubków na kawę, które wzmacnia smak czarnego napoju.

Nie ma nic lepszego niż aromatyczna kawa na początek dnia. Pracownicy Mint Urban Technologies z Hongkongu stwierdzili, że tą poranną przyjemność można ulepszyć i zaprezentowali Aroma Lid - aromatyzowane wieczka do kubków, używanych do podawania kawy na wynos.

Zdaniem naukowców, odpowiednie aromaty, którymi nasączone są pokrywki mogą wzmocnić i wzbogacić smak kawy. 95% smaku, który czujemy na języku zawdzięczamy naszemu węchowi. Wie o tym każdy, kto musiał borykać się z długotrwałym katarem i nie czuł smaku potraw. Naukowcy z Hongkongu doszli do wniosku, że szczelne wieczka, używane przez kawiarnie blokują naturalny aromat napoju, przez co kawa nie smakuje tak, jak powinna.

Tajemnicą Aroma Lid jest powierzchnia wieczka nasączona odpowiednimi aromatami. Ciepło napoju uwalnia je i sprawia, że wzmacniają doznania smakowe. Marc Miller z Mint Urban Technologies mówi:

Dobra kawa to kawa aromatyczna. Ten napój zawiera nawet 800 różnych aromatów i podobnie jak wino ma swój bukiet. Oczywiście pewne aromaty są lepiej wyczuwalne niż inne. Aroma Lid wzmacnia tylko najlepsze z nich i sprawia, że kawa na wynos smakuje lepiej.

Moim zdaniem kawie pitej z plastikowego kubka i tak nic nie pomoże, ale być może jest to jakieś rozwiązanie dla fanów picia w biegu?

Źródło: Gizmag

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)