Polacy chcą wyprodukować jajko doskonałe
Wyobrażacie sobie święta wielkanocne bez jajek? To tak, jakby w grudniu nie było choinki. Jednak nasi naukowcy nie są zadowoleni z jajek, jakie dała światu Matka Natura, tak więc pracują nad "jajkami nowej generacji". I bynajmniej nie jest to żart.
24.04.2011 00:30
Wyobrażacie sobie święta wielkanocne bez jajek? To tak, jakby w grudniu nie było choinki. Jednak nasi naukowcy nie są zadowoleni z jajek, jakie dała światu Matka Natura, tak więc pracują nad "jajkami nowej generacji". I bynajmniej nie jest to żart.
Jaja te mają być wzbogacone o substancje, które zredukują ryzyko powstawaniu chorób cywilizacyjnych, które dziś trapią społeczeństwo. Będą one zawierały między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 oraz rozmaite witaminy. Projekt ten nazywa się "Ovocura", zaś jego koordynatorem jest profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Co warto zauważyć, prace trwają już dwa lata - zaczęły się w 2009 roku.
Bierze w nich udział ponad stu trzydziestu naukowców. Oprócz samego jajka badanymi zagadnieniami są także takie tematy jak pozyskiwanie składników z jajek oraz wykorzystanie ich jako suplementu diety. Do testowania wykorzystuje się zwierzęta, jednak jak na razie naukowcy nie chwalę się rezultatami. Powinni zrobić to dopiero za dwa lata, w roku 2013, kiedy to projekt ma się zakończyć. Tak więc od 2014 będziemy - być może - zjadać jajka na miarę XXI wieku.
Źródło: własne