Projekt One Third. Zepsuta żywność też może być piękna
Choć co jakiś czas słyszymy o klęskach głodu dotykających różne regiony świata, na naszej planecie nie brakuje żywności. Prawdziwymi przyczynami głodu są nierównomierna produkcja i kłopoty z dystrybucją. Klaus Pochler postanowił zwrócić uwagę na problem, jakim jest marnotrawstwo żywności. Jak przystało na artystę, zrobił to w bardzo niecodzienny sposób.
02.04.2012 | aktual.: 10.03.2022 15:05
Choć co jakiś czas słyszymy o klęskach głodu dotykających różne regiony świata, na naszej planecie nie brakuje żywności. Prawdziwymi przyczynami głodu są nierównomierna produkcja i kłopoty z dystrybucją. Klaus Pochler postanowił zwrócić uwagę na problem, jakim jest marnotrawstwo żywności. Jak przystało na artystę, zrobił to w bardzo niecodzienny sposób.
Jak wynika z badań Organizacji Narodów Zjednoczonych, jedna trzecia żywności jest marnowana – zjawisko to jest szczególnie silne w bogatych, rozwiniętych krajach, w których występuje nadprodukcja, a zawartość lodówek często ląduje na śmietniku z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia.
Aby zwrócić uwagę na ten problem, Klaus postanowił zrobić serię zdjęć pod tytułem One Third, pokazujących zepsutą żywność. Deser, jajka czy kurczak, noszące ślady zaawansowanego rozkładu, nie są jednak w tym przypadku odrażające – zostały przedstawione tak, jak prezentuje się zdjęcia apetycznych potraw w menu restauracji (w tym artykule możecie zobaczyć 50 smakowitych śniadań z całego świata).
Choć logika, którą kieruje się Klaus, jest dość zagadkowa, bo fakt, że zamiast wyrzucać kurczaka, zjemy go, raczej nie przełoży się na dostatek żywności w Sudanie, trzeba przyznać, że jego prace zwracają uwagę na problem dużo lepiej niż różnego rodzaju apele czy manifesty entuzjastów freeganizmu.
- Truskawki[/h3][photo position="inside"]31975[/photo][h3]2. Jajka[/h3][photo position="inside"]31976[/photo][h3]3. Ananas[/h3][photo position="inside"]31977[/photo][h3]4. Deser truskawkowy[/h3][photo position="inside"]31978[/photo][h3]5. Kurczak[/h3][photo position="inside"]31979[/photo][h3]6. Arbuz[/h3][photo position="inside"]31980[/photo][h3]7. Mąka[/h3][photo position="inside"]31981[/photo][h3]8. Sałata[/h3][photo position="inside"]31982[/photo][h3]9. Puree ziemniaczane[/h3][photo position="inside"]31983[/photo][h3]10. Pomidory[/h3][photo position="inside"]31984[/photo][h3]11. Mleko[/h3][photo position="inside"]31985[/photo][h3]12. Cytryny
Źródło: Short List • Klaus Pichler