Projekt One Third. Zepsuta żywność też może być piękna

Strona głównaProjekt One Third. Zepsuta żywność też może być piękna
02.04.2012 14:00
Projekt One Third - zepsuta żywność też może być piękna! (Fot. Shortlist.com/Klaus Pochler)
Projekt One Third - zepsuta żywność też może być piękna! (Fot. Shortlist.com/Klaus Pochler)

Choć co jakiś czas słyszymy o klęskach głodu dotykających różne regiony świata, na naszej planecie nie brakuje żywności. Prawdziwymi przyczynami głodu są nierównomierna produkcja i kłopoty z dystrybucją. Klaus Pochler postanowił zwrócić uwagę na problem, jakim jest marnotrawstwo żywności. Jak przystało na artystę, zrobił to w bardzo niecodzienny sposób.

Choć co jakiś czas słyszymy o klęskach głodu dotykających różne regiony świata, na naszej planecie nie brakuje żywności. Prawdziwymi przyczynami głodu są nierównomierna produkcja i kłopoty z dystrybucją. Klaus Pochler postanowił zwrócić uwagę na problem, jakim jest marnotrawstwo żywności. Jak przystało na artystę, zrobił to w bardzo niecodzienny sposób.

Jak wynika z badań Organizacji Narodów Zjednoczonych, jedna trzecia żywności jest marnowana – zjawisko to jest szczególnie silne w bogatych, rozwiniętych krajach, w których występuje nadprodukcja, a zawartość lodówek często ląduje na śmietniku z powodu przekroczenia terminu przydatności do spożycia.

Chcą zbudować vipera z serialu "Battlestar Galactica" [wideo]
Chcą zbudować vipera z serialu "Battlestar Galactica" [wideo]

Aby zwrócić uwagę na ten problem, Klaus postanowił zrobić serię zdjęć pod tytułem One Third, pokazujących zepsutą żywność. Deser, jajka czy kurczak, noszące ślady zaawansowanego rozkładu, nie są jednak w tym przypadku odrażające – zostały przedstawione tak, jak prezentuje się zdjęcia apetycznych potraw w menu restauracji (w tym artykule możecie zobaczyć 50 smakowitych śniadań z całego świata).

Choć logika, którą kieruje się Klaus, jest dość zagadkowa, bo fakt, że zamiast wyrzucać kurczaka, zjemy go, raczej nie przełoży się na dostatek żywności w Sudanie, trzeba przyznać, że jego prace zwracają uwagę na problem dużo lepiej niż różnego rodzaju apele czy manifesty entuzjastów freeganizmu.

<ol><li>Truskawki[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31975[/photo][h3]2. Jajka[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31976[/photo][h3]3. Ananas[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31977[/photo][h3]4. Deser truskawkowy[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31978[/photo][h3]5. Kurczak[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31979[/photo][h3]6. Arbuz[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31980[/photo][h3]7. Mąka[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31981[/photo][h3]8. Sałata[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31982[/photo][h3]9. Puree ziemniaczane[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31983[/photo][h3]10. Pomidory[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31984[/photo][h3]11. Mleko[/h3][photo position=&quot;inside&quot;]31985[/photo][h3]12. Cytryny</li></ol>

Źródło: Short ListKlaus Pichler

Udostępnij:
Komentarze (0)