Prosty sposób na usunięcie mikroplastiku z wody. Zajmie kilka chwil
Chińscy naukowcy odkryli, że gotowanie i filtrowanie wody może usunąć do 90 proc. mikroplastiku. To prosty sposób dostępny dla każdego.
Cząsteczki plastiku przenikają do naszych organizmów w niepokojących ilościach, głównie przez jedzenie i picie. Badacze z chińskich uczelni, Uniwersytetu Medycznego w Guangzhou i Uniwersytetu Jinan, odkryli prosty sposób na ich usunięcie z wody. Wyniki badań opublikowano w "Environmental Science & Technology Letters".
Jak gotowanie wody usuwa mikroplastik?
Naukowcy dodali nanoplastiki i mikroplastiki do wody, a następnie gotowali ją i filtrowali osady. W niektórych przypadkach do 90 proc. cząsteczek zostało usunięte dzięki temu procesowi. Skuteczność różniła się w zależności od rodzaju wody. Największą zaletą tej metody jest jej dostępność dla większości ludzi, którzy mogą ją zastosować w domowych warunkach.
Zespół badawczy zauważył, że większe stężenie NMP zostało usunięte z próbek twardej wody, która naturalnie tworzy osad z kamienia podczas podgrzewania. "Nasze wyniki pokazały, że efektywność wytrącania nanoplastików wzrasta wraz ze wzrostem twardości wody podczas gotowania" - pisze zespół.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy gotowanie wody stanie się powszechną praktyką?
Nawet w miękkiej wodzie, gdzie mniej węglanu wapnia jest rozpuszczone, około jedna czwarta NMP została usunięta. Fragmenty plastiku pokryte osadem wapiennym można następnie usunąć za pomocą prostego filtra, takiego jak stalowa siatka używana do parzenia herbaty. Picie gotowanej wody może stać się realną strategią zmniejszenia globalnej ekspozycji na NMP.
Zespół badawczy ma nadzieję, że picie gotowanej wody stanie się bardziej powszechną praktyką, gdyż skutki spożywania plastiku są coraz poważniej zauważane na całym świecie. "Nasze wyniki potwierdziły wysoce wykonalną strategię zmniejszenia ekspozycji ludzi na NMP i ustanowiły podstawę do dalszych badań z dużo większą liczbą próbek" - piszą autorzy badania.