Przepis na przezroczyste chipsy ziemniaczane!

Jedną z głównych atrakcji wszelkiego rodzaju targowisk dziwactw i mocno zakrapianych imprez w kręgu nienormalnych znajomych jest jedzenie szkła. Oczywiście nie polecamy takiej diety, ale możemy zaproponować bezpieczną i bardzo efektowną alternatywę.

Przepis na przezroczyste chipsy ziemniaczane! 1Fot. Geekosystem
Mariusz Kamiński

Jedną z głównych atrakcji wszelkiego rodzaju targowisk dziwactw i mocno zakrapianych imprez w kręgu nienormalnych znajomych jest jedzenie szkła. Oczywiście nie polecamy takiej diety, ale możemy zaproponować bezpieczną i bardzo efektowną alternatywę.

Zapewniam wszystkich, że krew się nie poleje! Powiem więcej - szklane chipsy smakują całkiem dobrze i chrupią tak samo fajnie jak te klasyczne. Receptura powstała w głowie Hamida Salimana, szefa kuchni w kanadyjskiej restauracji Diva at the Met. Efekt osiągnięto przez stworzenie pomysłowego wywaru, dodaniu skrobi i usmażeniu tak otrzymanego żelu. Bez owijania we włókno szklane, przejdźmy do przepisu:

Na początek krótka uwaga o gatunku ziemniaków. Polecam odmiany żółte. Mamy wtedy gwarancję, że efekt będzie taki jak na załączonym obrazku.

Pierwszy etap

  • []8 ziemniaków żółtych[]250 ml oliwy z oliwek[]1 łyżka stołowa soli (koszernej)[]1 litr gorącej wody (95°C)

Myjemy ziemniaki w zimnej wodzie i suszymy ręcznikiem papierowym. Nacinamy każdego kartofla (sic!) na głębokość 1 cm. Wrzucamy tak spreparowane ziemniaki do oliwy i dodajemy trochę zwykłej soli do mikstury.

Przepis na przezroczyste chipsy ziemniaczane! 2
Fot. Instructables

Pieczemy ziemniaki w temperaturze 230 °C przez 25 minut.

Umieszczamy upieczone ziemniaki w 1 litrze gorącej wody (95°C). Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy wywar cedzakiem z drobną siatką. Schładzamy go.

Drugi etap

Schłodzony wywar wlewamy do garnka i dodajemy skrobię. Mieszamy całość na gazie, doprowadzając do wrzenia. Całość powinna zmienić się w żel. Zdejmujemy z gazu.

Rozprowadzamy żel na papierze do pieczenia. Warstwa powinna mieć grubość 3 mm. Suszymy w piekarniku przez 2 godziny, w temperaturze 57°C.

Przepis na przezroczyste chipsy ziemniaczane! 3
Fot. Instructables

Łamiemy wysuszony arkusz na nieregularne kawałki wielkości karty do gry. Bardzo ostrożnie smażymy otrzymane kawałki w temperaturze 176°C, aż staną się klarowne i chrupkie. Suszymy papierowym ręcznikiem i posypujemy koszerną solą do smaku.

Gotowe!

Źródło: Geekosystem

Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥