Styropian z białek mleka i gliny
Mikser kuchenny, glina, kazeina, dobra zamrażarka – tylko tyle trzeba, by otrzymać lekki, puszysty, ekologiczny styropian. Tylko tyle plus dobry sublimator.
02.11.2010 08:00
Mikser kuchenny, glina, kazeina, dobra zamrażarka – tylko tyle trzeba, by otrzymać lekki, puszysty, ekologiczny styropian. Tylko tyle plus dobry sublimator.
Glinę należy przez dwie minuty miksować z suchą kazeiną. Na koniec dodać odrobinę gliceryny i wylać tę brudną maź do pojemnika. Całość ulokować w zamrażarce i poczekać, aż powstanie z tego wyjątkowo nieapetycznie wyglądający lód. Teraz z zamrożonego miksu gliny z kazeiną trzeba usunąć wodę w procesie sublimacji. Tak powstaje styropian, który w ciągu 45 dni ulega biodegradacji w procesie kompostowania.
Genialne, prawda?
Pewnie nigdy nie dowiedzielibyśmy się, że z białek mleka i gliny może powstać produkt mający właściwości porównywalne z tradycyjnym styropianem, gdyby nie to, że jeden ze studentów na Uniwersytecie w Cleveland eksperymentował z liofilizowaniem gliny. Reszta jego kolegów wpadła na pomysł sprawdzenia, co się stanie, jeśli glinę wymiesza się w rozmaitymi dodatkami.
I tak oto działania, które bardziej przypominają poznawanie świata przez przedszkolaka uwielbiającego babrać się w glinie niż naukowe badanie, doprowadziły do odkrycia, które może mieć więcej niż duży wpływ na produkcję styropianu w przyszłości. Niektórym już teraz marzy się, że w fabryce styropianu w przyszłości zamiast do zbiornika z ropą będzie się sięgać do kadzi z mlekiem lub suszoną kazeiną wyizolowaną z mleka.
Jest jeszcze tylko jeden, ale za to bardzo poważny problem do rozgryzienia: czy ekostyropian będzie pachniał jak kwaśne mleko, czy inaczej?
Źródło: ABC