Szybkowary – na co zwrócić uwagę przy kupnie?
Zakup szybkowaru wydaje się być prostą sprawą. Jeśli jednak chcemy, by produkt spełnił nasze oczekiwania, powinniśmy przed zakupem zwrócić uwagę na konkretne parametry. Jak wybrać odpowiedni szybkowar?
15.12.2017 12:21
Co to jest szybkowar?
Szybkowar to wyjątkowo szczelny garnek, w którym podczas gotowania wytwarza się wysokie ciśnienie. Temperatura wrzenia wody wzrasta do ok 105-120 stopni, co skutkuje szybkim przyrządzeniem potraw bez ryzyka przypalenia.
Jak działa szybkowar?
Zasada działania szybkowaru jest prosta. Rosnące w szczelnie zamkniętym garnku ciśnienie jest regulowane przez zawór umieszczony na pokrywie. Gwizdek utrzymuje ciśnienie na stałym poziomie i zapobiega eksplozji garnka. Wytworzona w garnku para nie wylatuje na zewnątrz, przez co potrawy gotują się znacznie szybciej i niemożliwe jest ich przypalenie.
Czy warto kupić szybkowar?
Korzystanie z szybkowaru niesie ze sobą wiele korzyści. Przygotowanie potraw za pomocą tego urządzenia wymaga mniejszego zużycia energii niż w przypadku gotowania klasycznego. Dodatkowo jedzenie przyrządzimy znacznie szybciej, zachowując wiele cennych witamin i minerałów. Nawet najgorsi kucharze nie będą musieli obawiać się przypalenia posiłku, gdyż poprzez odpowiednią wilgotność powietrza utrzymaną w garnku jest to niemożliwe. Wiele osób uważa również, że potrawy przygotowane w szybkowarze smakują znacznie lepiej.
Niestety szybkowar nie jest pozbawiony wad. Niektórym osobom może przeszkadzać brak możliwości uniesienia pokrywki w trakcie gotowania. O doprawianiu jedzenia po zamknięciu garnka możemy zapomnieć. Użytkowanie garnka niezgodnie z instrukcją niesie także ryzyko eksplozji na skutek zbyt wysokiego ciśnienia.
Na co zwrócić uwagę przy kupnie szybkowaru?
Na rynku znajdziemy wiele szybkowarów różniących się pod względem rozmiaru, wykonania, a nawet rodzaju ogrzewania. Przed zakupem zwróćmy uwagę na parametry takie jak:
- materiał wykonania - najpopularniejsze szybkowary na rynku wykonane są ze stali nierdzewnej lub aluminium. Garnki aluminiowe są tańsze, lżejsze i szybciej się nagrzewają, jednak równie szybko oddają ciepło oraz są znacznie mniej wytrzymałe. Szybkowary ze stali nierdzewnej cechuje duża odporność na uszkodzenia i korozję, lecz wymagają więcej czasu do nagrzania;
- sposób działania - wyróżnia się szybkowary klasyczne i elektryczne. Szybkowar tradycyjny rozgrzewamy przy użyciu kuchenki lub płyty indukcyjnej(https://tech.wp.pl/jak-wybrac-i-kupic-plyte-indukcyjna-6034882212029057a), natomiast elektryczny wystarczy podłączyć do gniazdka;
- pojemność - najczęściej spotykane szybkowary mają pojemność od 2,5 do 8 l. Najpopularniejszą opcją jest 6-litrowy garnek, który sprawdzi się u rodzin do 4 osób;
- średnica szybkowaru - ważne, by była dostosowana do kuchenki;
- pokrywa - powinna być wyposażona w blokadę zapobiegającą otwarciu w trakcie gotowania;
- zawór bezpieczeństwa - chroni szybkowar przed wybuchem w przypadku wzrostu ciśnienia;
- dodatkowe funkcje - różnego rodzaju szybkowary dodatkowo oferują regulację ciśnienia, termometr, timer lub programy gotowania.
Jaki szybkowar kupić?
Wybór odpowiedniego szybkowaru zależy od tego, jak dużą rodzinę posiadamy, ile pieniędzy chcemy na niego przeznaczyć oraz w jaki sposób chcemy go podgrzewać. Jeśli zależy nam na trwałości, wybierzmy model ze stali nierdzewnej. Atrakcyjna cena przemawia natomiast za garnkiem aluminiowym. Optymalna pojemność szybkowaru wynosi 4-6 l. Single lub pary powinny się zastanowić nad mniejszym 2- albo 4-litrowym modelem, a duże rodziny nawet nad 8-litrowymi garnkami.
Szybkowar - propozycje
Produktem z najwyższej półki jest szybkowar Tefal wyposażony w timer ułatwiający gotowanie:
Szybkowar z funkcją regulacji temperatury pozwoli przygotować potrawy dokładnie tak jak tego oczekujemy:
W przypadku dużej rodziny powinniśmy wybrać co najmniej 8-litrowy szybkowar:
Szybkowarem elektrycznym z wieloma programami pracy i wytrzymałą obudową jest model First Austria:
Bezpieczne użytkowanie zapewni szybkowar Banquet wykonany ze stali nierdzewnej:
Kupując szybkowar nie powinniśmy oszczędzać. Jest to produkt, który kupujemy na wiele lat, dlatego jakość wykorzystanych przy produkcji materiałów powinna być wyższa co zapewni komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu i zdrowym jedzeniu, szybkowar to dobra propozycja do naszej kuchni.