Tajemnicza przyprawa z Hiszpanii
31.07.2010 19:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym jest pimentón de la vera? Przyprawa ta powstaje ze zmielonej hiszpańskiej papryki o tej samej nazwie. Charakteryzuje się mocnym ciemnoczerwonym kolorem. Potrawy nią doprawione nabierają czerwonego odcienia oraz wędzonego posmaku.
Czym jest pimentón de la vera? Przyprawa ta powstaje ze zmielonej hiszpańskiej papryki o tej samej nazwie. Charakteryzuje się mocnym ciemnoczerwonym kolorem. Potrawy nią doprawione nabierają czerwonego odcienia oraz wędzonego posmaku.
Od pewnego Hiszpana nauczyłam się robić dip z tej przyprawy. Należy wymieszać jogurt naturalny z solą, białym lub kolorowym pieprzem, suszonym czosnkiem i oczywiście z . Można w nim maczać surowe marchewki, surowy ogórek albo w wersji mniej zdrowej, acz niewątpliwie też smacznej – chipsy.
Pimentón wyhodowali w XVI wieku hieronimici, mnisi, których, czego nie trudno si domyślić, patronem był święty Hieronim. A miejscem w którym znajdowała się dana hodowla było miasto La Vera. Odkąd podzielili się przyprawą z resztą społeczeństwa, to dodaje ją do wielu, jeśli nie większości, wędlin.
Hiszpanie używają jej także do owoców morza, a nawet do smażonych jajek. A także do wszystkich potraw, które wydają się mdłe.
Cultivo del pimentón
Nie trzeba więc jechać do miasteczka La Vera, położonego na południowo-zachodnim wybrzeżu Hiszpanii, żeby spróbować tej, wszechobecnej, przyprawy. Ale może ktoś z Was był w miejscu skąd pochodzi ten, jakże powszechny, dodatek do dań?
foto: wikipedia.org