Windows 7 - Zmniejszamy ilość miejsca przeznaczonego na przywracanie systemu

Windows 7 - Zmniejszamy ilość miejsca przeznaczonego na przywracanie systemu30.10.2009 13:56
cleanup
cleanup
Mateusz

Funkcja przywracania systemu może być irytująca, jeśli zabiera z naszego dysku zbyt wiele wolnego miejsca. Możemy jednak łatwo zmienić ustawienia i przydzielić jego ilość według własnych wymagań. Zmiana tych ustawień jest o wiele prostsza niż w przypadku Windows Vista, gdzie trzeba się sporo natrudzić, aby odzyskać chociaż część pamięci, zabieranej na potrzeby przywracania systemu.

Funkcja przywracania systemu może być irytująca, jeśli zabiera z naszego dysku zbyt wiele wolnego miejsca. Możemy jednak łatwo zmienić ustawienia i przydzielić jego ilość według własnych wymagań. Zmiana tych ustawień jest o wiele prostsza niż w przypadku Windows Vista, gdzie trzeba się sporo natrudzić, aby odzyskać chociaż część pamięci, zabieranej na potrzeby przywracania systemu.

Na początek kliknijmy prawym przyciskiem myszy w ikonę Komputer i wybierzmy opcję Właściwości. Następnie na liście po lewej stronie okna zaznaczamy polecenie ochrona systemu (System protection).

image104
image104
image105
image105

W nowym oknie zobaczymy przycisk Przywracanie systemu (System Restore...), pod którym znajdziemy ustawienia tej funkcji. Na koniec wybieramy z listy dysk i klikamy w przycisk konfiguracji (Configure...).

image106
image106

W nowym oknie wyłączymy ochronę, zmienimy punkty przywracania Windowsa, a co najważniejsze ustalimy ile miejsca może być zabrane na potrzeby przeprowadzenia tej operacji. Należy pamiętać jednak o tym, żeby nie zostawiać jego minimalnej ilości.

image107
image107

Jeśli nie chcesz zabierać przydzielonej części pamięci to możesz usunąć wszystkie poprzednie punkty przywracania systemu (z wyjątkiem ostatniego). Ta metoda również będzie chronić twój komputer, a w dodatku zyskasz sporą ilość wolnego miejsca.

Otwórz narzędzie do czyszczenia dysku, a następnie kliknij w przycisk Wyczyść pliki systemowe (Clean up system files), dzięki czemu otworzysz aplikację w trybie administratora.

image109
image109

Przejdź do nowej karty, na której znajdziesz więcej opcji i ustawień (More Options) i kliknij w przycisk Wyczyść (Clean Up). Wszystkie punkty przywracania systemu zostały usunięte, a na twoim dysku powinny pojawić się dodatkowe megabajty.

image110
image110

Źródło: Howtogeek

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)