Zrób to sam - przysmak zombie w bombonierce [wideo]
Do Halloween jeszcze daleko, ale jeśli w Waszej okolicy ma się odbyć parada żywych trupów albo znacie kogoś, kto uwielbia zombie horrory, z pewnością przyda się Wam ten niezwykły przepis. Zastanawiacie się, jak smakują móżdżki w krwistej polewie?
24.05.2011 16:11
Do Halloween jeszcze daleko, ale jeśli w Waszej okolicy ma się odbyć parada żywych trupów albo znacie kogoś, kto uwielbia zombie horrory, z pewnością przyda się Wam ten niezwykły przepis. Zastanawiacie się, jak smakują móżdżki w krwistej polewie?
Tę niecodzienną potrawę przygotowała jedna z użytkowniczek serwisu Instructables. To, co zombie lubią najbardziej, czyli ciekawie podane mózgi, zostały przygotowane w ramach Zombie Awareness Month, który przypada na maj. Szczęśliwie przysmak jest smaczny i jadalny.
Mózgi to tak naprawdę czekoladki zrobione według specyficznego przepisu. Żeby samodzielnie stworzyć przysmak zombie, potrzebne będą m.in następujące składniki: biała czekolada, ciemny jadalny barwnik, coś, co zastąpi krew, oraz nadzienie do czekoladek. Niezbędne są też jakieś formy, z których będzie można odlać mózgi (autorka użyła foremek do kostek lodu właśnie w takim kształcie).
Roztopioną białą czekoladę należy zabarwić tak, żeby jej kolor przypominał szarą substancję mózgową. Nadzienie trzeba ułożyć w formach i następnie zalać czekoladą. Po wystygnięciu i wyciągnięciu z formy udekorować jadalną krwią (można poeksperymentować z syropami, sokami i słodkim alkoholem, żeby znaleźć odpowiedni kolor i konsystencję). Podawać najlepiej w udekorowanej bombonierce. Smacznego!
Szczegółowy opis przygotowania przysmaku możecie znaleźć na profilu autorki.
ZombieTruffles
Źródło: instructables.com