BACS - system pakowania w bakterie
Właśnie firma kurierska dostarczyła Ci paczkę. Odbierasz ją - zamiast paczki w kształcie zbliżonym do prostopadłościanu, otrzymujesz przesyłkę wyglądającą co najmniej dziwnie - bo jak zapakowaną w pulpę, która powstała z przeróbki papieru. Już wiesz, że trzymasz w dłoniach paczkę pakowaną w Bacs - system, który najkrócej można opisać jako tuczenie bakterii.
11.11.2009 15:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Właśnie firma kurierska dostarczyła Ci paczkę. Odbierasz ją - zamiast paczki w kształcie zbliżonym do prostopadłościanu, otrzymujesz przesyłkę wyglądającą co najmniej dziwnie - bo jak zapakowaną w pulpę, która powstała z przeróbki papieru. Już wiesz, że trzymasz w dłoniach paczkę pakowaną w Bacs - system, który najkrócej można opisać jako tuczenie bakterii.
Bacs to wynalazek wykorzystujący bakterie Acetobacter xylinum. Mikroorganizmom umieszczonym na powierzchni produktu, który miałby być zapakowany, dostarczany byłby cukier - w ilości takiej, że mogłyby się mnożyć jak szalone i wytwarzać celulozową sieć. Odpowiednia ilość celulozy miałaby znakomicie zastępować tradycyjne opakowanie.
Zaletą Bacs jest to, że ulega szybkiej i całkowitej biodegradacji. Najdziwniejsze jest jednak to, że w zależności od tego, co miałoby być opakowane, celulozowa powłoka przyjmowałaby postać albo suchą, przypominającą tradycyjny papier, albo też żelową - kiedy należałoby opakować produkty spożywcze.
Pomimo uznania, jakie zdobył system Bacs (trzecia nagroda w konkursie Cargo Pack 2020), nie jestem przekonana, czy chciałabym kupić np. wędlinę pakowaną w lekko wilgotną bakteryjną osłonkę o konsystencji galaretki.
Źródło: Ecogeek