Czujniki z hydrożelu

Czujniki z hydrożelu
Katarzyna Kieś

09.02.2011 08:00, aktual.: 11.03.2022 12:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Istnieją czujniki świetnie zaprojektowane, które oprócz doskonałej „architektury” niczym innym nie mogą zadziwić. Konkurent doskonały już jest, a w dodatku składa się z galaretowatych pasków.

Istnieją czujniki świetnie zaprojektowane, które oprócz doskonałej „architektury” niczym innym nie mogą zadziwić. Konkurent doskonały już jest, a w dodatku składa się z galaretowatych pasków.

Naukowcy z Purdue's Birck Nanotechnology Center pracują nad doskonaleniem superczułego sensora do pomiarów parametrów biologiczno-chemicznych. Urządzenie zabudowane jest z galaretowatych pasków hydrożelu. Hydrożel - w zależności od odczynu pH panującego w środowisku - kurczy się lub rozszerza. Jest niedrogi, dokładny oraz wyjątkowo uniwersalny: stosuje się go w badaniach hydrologicznych czy pomiarach stężenia glukozy we krwi.

Na powierzchni sensora znajdują się niewielkie pasy hydrożelu nierozpuszczanego w środowisku wodnym. Wierzch każdego z pasków hydrożelu oraz powierzchnia przestrzeni znajdujących się pomiędzy paskami pokryte są warstewką złota. Cała ta struktura nazywana jest przez jej twórców złotą „siatką dyfrakcyjną”. Hydrożelowe paski kurczą się i rozkurczają w zależności od pH środowiska, w którym się znajdują.

Pomiar prowadzony jest na podstawie analizy światła laserowego odbitego od złotych powłok. Refleksy świetlne odbite od złotych powłok interferują między sobą, tworząc charakterystyczny dyfraktogram.

Wysoka czułość i dokładność pomiarów a przy tym mało skomplikowana budowa i niskie koszty wytworzenia czynią z hydrożelowych sensorów łakomy kąsek dla przedsiębiorczych producentów sprzętu laboratoryjnego.

Naukowcy wiedzą jeszcze coś: użycie różnych hydrożeli pozwoli na pomiar innych parametrów – nie tylko pH.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także