Czy ty też to robisz? Wielu Polaków nie wie, po co jest szuflada pod piekarnikiem
Co trzymasz w szufladzie pod swoim piekarnikiem? Większość Polaków chowa tm patelnię, ścierki kuchenne albo inne sprzęty. Prawdziwe zastosowanie tego miejsca jest jednak zupełnie inne.
06.04.2023 | aktual.: 06.04.2023 13:55
Kosz na śmieci pod zlewem to tylko jeden z przykładów niepisanej polskiej tradycji kuchennej. Innym przykładem jest zagospodarowywanie szuflady pod piekarnikiem jako dodatkowego schowka na kuchenne utensylia. Jednak twórca piekarnika zapewne zaskoczyłby się gdyby zawitał do polskiego domu i otworzył taką szufladę.
Kuchnia frankfurcka
Przyczyną takiego stanu rzeczy zapewne była oszczędność miejsca, gdyż w większości polskich mieszkań (na przykład w blokach) kuchnie były projektowane w modelu frankfurckim, który zakłada maksymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni poprzez jej zabudowanie. Małe kuchnie potrzebowały więc każdego możliwego dostępnego miejsca, w którym można było składować potrzebne w kuchni akcesoria.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz też: Czy wiesz, do czego służy ten przycisk?
Potrzeba matką wynalazku
Jak się okazuje, szuflada ma związek z przygotowywaniem dań i służy do przechowywania dopiero co upieczonego jedzenia. Dzięki temu danie zachowa swoją soczystość i temperaturę na dłużej, korzystając z ciepła nagrzanego piekarnika powyżej. Jeśli przygotowujemy w piekarniku większą ilość jedzenia, przykładowo na przyjęcie dla większej ilości osób, to szuflada będzie nieoceniona, jeśli chcemy podać wszystkie dania jeszcze ciepłe.
Zobacz też: Znasz tę elektronikę z lat 80.?
Mimo wszystko jednak trudno się spodziewać, że nagle wszyscy opróżnimy nasze szuflady pod piekarnikiem, bo w końcu liczy się przede wszystkim wygoda. Czego potrzebujemy częściej? Schowka na ciepłe dania, czy miejsca, w którym można bez problemu upchnąć patelnię?
Mateusz Tomiczek, dziennikarz Gadżetomanii