Frytkownica na podczerwień
Frytki i chrupiące udka z kurczaka usmażone na złocisto bez grama tłuszczu?
Tak, pod warunkiem, że użyje się do ich przygotowania najnowszego wynalazku na Purdue University - frytkownicy wykorzystującej do smażenia promieniowanie podczerwone.
Dla amatorów dietetycznych potraw mam dwie informacje: jedną dobrą, drugą nieco gorszą.
Frytki i chrupiące udka z kurczaka usmażone na złocisto bez grama tłuszczu?
Tak, pod warunkiem, że użyje się do ich przygotowania najnowszego wynalazku na Purdue University - frytkownicy wykorzystującej do smażenia promieniowanie podczerwone.
Dla amatorów dietetycznych potraw mam dwie informacje: jedną dobrą, drugą nieco gorszą.
Ta dobra dotyczy faktu, że frytkownica na podczerwień powinna jeszcze w tym roku trafić na rynek. Niestety, początkowo jej zalety będa mogli doceniać jedynie restauratorzy - i to jest wiadomość gorsza. Twórcy frytkownicy uważają, że zanim powstaną modele przeznaczone do użytku domowego, upłynie trochę czasu. Początkowo użytecznośc frytkownicy na podczerwień będzie masowo sprawdzana na klientach barów i innych lokali.
Głębokie smażenie na podczerwieni będzie szybkie - klient w ciągu dwóch minut od złożenia zamówienia otrzyma aromatycznie pachnącą, dobrze wysmażoną potrawę. (Ciekawe, czy teraz fast foody, w których będzie się stosować to nowoczesne urządzenie przemianowane zostaną na SUPER FAST food...?)
Inżynierowie, którzy pracowali nad skonstruowaniem frytkownicy bezolejowej, uważają, że przyrządzone w niej frykasy są smaczniejsze niż te przygotowane metodą tradycyjną.
Zdrowsze będą na pewno; ale ilu z Was tak naprawdę wyobraża sobie smak frytek usmażonych bez grama tłuszczu?
Źródło: Popsci