Jak to działa? Kuchenka mikrofalowa

Strona głównaJak to działa? Kuchenka mikrofalowa
04.04.2019 16:58
Jest prawie w każdej kuchni. Ale jak działa?
Jest prawie w każdej kuchni. Ale jak działa?
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons, 吉恩, Lic. CC BYSA 1.0

Projektowali sprzęt do zwalczania okrętów podwodnych, a wymyślili niezastąpiony sprzęt ADG. Tak w dużym skrócie można podsumować prace inżynierów, którzy chcieli lepszego radaru, a podarowali światu kuchenkę mikrofalową. Jak działa ten sprzęt?

bEUxRJzF

Każdego dnia w milionach kuchni na całym świecie dzieje się magia. Wystarczy włożyć jedzenie do niewielkiej komory, wcisnąć przycisk albo przekręcić pokrętło, i odczekać kilkadziesiąt sekund. Coś w środku zaszumi, coś się zakręci, aż w końcu rozlegnie się charakterystyczne „ping!”.

Jak to działa? Wyjaśniamy, skąd smartwatch wie, jak bije nasze serce
Jak to działa? Wyjaśniamy, skąd smartwatch wie, jak bije nasze serce

Po otwarciu drzwi urządzenia, nasze jedzenie wywoła ślinotok i roztoczy wokół aromat dobrze podgrzanego dania. Potrawa będzie ciepła, choć w jej pobliżu nie było żadnego ognia. Co ją zatem rozgrzało?

bEUxRJzH

Woda.

Jak podgrzać coś wodą?

Podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej jest możliwe dzięki temu, że woda dobrze pochłania fale radiowe. Do tego jej cząsteczki są spolaryzowane – mają niesymetrycznie rozłożone ładunki elektryczne. Co to ma wspólnego z podgrzewaniem?

Antena radaru
Źródło zdjęć: © Pixabay, Lic. CC0
Antena radaru

Położona na tacce wewnątrz kuchenki potrawa znajduje się – po uruchomieniu urządzenia – w zmiennym polu elektrycznym, gdzie spolaryzowane cząsteczki wody zaczynają się poruszać. A ponieważ w przypadku kuchenek mikrofalowych mówimy o częstotliwości rzędu miliardów herców, cząsteczki są wprawione w bardzo szybkie drgania, rozgrzewające potrawę.

bEUxRJzN

Mikrofale są niebezpieczne. Kuchenka - nie

Co istotne, kuchenka mikrofalowa ma zabezpieczenia, które nie wypuszczają mikrofal na zewnątrz i – zazwyczaj – blokadę, która uniemożliwia otwarcie drzwi urządzenia podczas jego pracy. Warto o tym pamiętać, bo o ile ekspozycja na mikrofale jest niebezpieczna dla zdrowia (dlatego np. obsługi radarów pracują w izolowanych pomieszczeniach), to sprawna, używana zgodnie z przeznaczeniem kuchenka nie stanowi żadnego zagrożenia.

Sprawna kuchenka jest całkowicie bezpieczna
Źródło zdjęć: © Beko
Sprawna kuchenka jest całkowicie bezpieczna

Przypadkowy wynalazek

Sama kuchenka – jak wiele innych, ułatwiających życie sprzętów – została wynaleziona przypadkiem. Jej powstanie było efektem ubocznym badań nad radarami i możliwością generowania fal o niewielkiej długości, pozwalających na wykrycie peryskopu zanurzonego okrętu podwodnego.

Urządzeniem, które to umożliwiało był magnetron i to właśnie podczas testów tego sprzętu jeden z inżynierów, Percy Spencer, zauważył, że baton czekoladowy w jego kieszeni zaczął się topić.

bEUxRJzO

Zaintrygowany tym zjawiskiem zaczął umieszczać przy magnetronie m.in. ziarna kukurydzy i inne potrawy. Zaobserwowane zjawisko zostało wykorzystane do zbudowania pierwszej kuchenki mikrofalowej. Urządzenie o wskazującej na pochodzenie nazwie Radarange ważyło 340 kilogramów i podczas pracy musiało być chłodzone wodą.

Kuchenka Radarange zamontowana na pokładzie okrętu podwodnego USS Savannah
Źródło zdjęć: © Flickr, Kelly Michals, Lic. CC BYNC 2.0
Kuchenka Radarange zamontowana na pokładzie okrętu podwodnego USS Savannah

Czy jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest zdrowe?

Co ciekawe, kuchenka mikrofalowa, jak chyba mało który sprzęt AGD, obrosła różnymi mitami. Dotyczą one głównie jej wpływu na zdrowie użytkowników i na jakość podgrzewanego jedzenia. Kwestię zdrowotną można podsumować krótko: jeśli nie tulimy do siebie pracującej kuchenki, to nie mamy się czego obawiać.

Znacznie ciekawsze mity dotyczą wpływu kuchenki na podgrzewane w niej jedzenie. Czego w nich nie ma! W praktyce aktualna wiedza naukowa pozwala postawić tezę odwrotną od zabobonu.

bEUxRJzP

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), korzystanie z kuchenki mikrofalowej pozwala zachować żywność w lepszym stanie, niż tradycyjna obróbka termiczna, radykalnie skracając czas podgrzewania. Wyjątkiem jest jedynie mięso – trzeba pamiętać, by w kuchence mikrofalowej podgrzewać tylko to uprzednio ugotowane lub poddane innej obróbce termicznej.

Jak działa bezprzewodowe ładowanie?
Jak działa bezprzewodowe ładowanie?
Udostępnij:
bEUxRJzR
Komentarze (2)
bEUxRJAD