Jedzenie bez smaku - tak czują zwierzęta
Biegasz za przysmakami dla Twojego kota lub psa? Po co? Zwierzęta żyją w zupełnie innym świecie zmysłów. Nie chodzi tylko wzrok czy słuch, ale właśnie o zmysł smaku. Już parę lat temu stwierdzono, że koty nie odczuwają słodkiego. Teraz okazuje się, że dotyczy to większości drapieżników. Mało tego, smak nie jest mięsożercom do niczego potrzebny.
13.03.2012 17:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Biegasz za przysmakami dla Twojego kota lub psa? Po co? Zwierzęta żyją w zupełnie innym świecie zmysłów. Nie chodzi tylko wzrok czy słuch, ale właśnie o zmysł smaku. Już parę lat temu stwierdzono, że koty nie odczuwają słodkiego. Teraz okazuje się, że dotyczy to większości drapieżników. Mało tego, smak nie jest mięsożercom do niczego potrzebny.
Badania naukowców z filadelfijskiego Monell Chemical Senses Center są kontynuacją wcześniejszych prac nad zmysłem smaku drapieżników, takich jak nasze domowe koty. Tym razem przebadano 12 gatunków reprezentujących różne środowiska. U wszystkich stwierdzono nieprawidłowe działanie genów odpowiedzialnych za odczuwanie słodkiego smaku (receptorów Tas1r2/Tas1r3). Wynika z tego, że drapieżnikom słodycze smakują jak cokolwiek. Najciekawsze jest jednak to, że upośledzenie w odczuwaniu słodkiego smaku pojawia się u wszystkich drapieżników, niezależnie od środowiska życia. I na dobitkę drapieżniki mają upośledzony także receptor tzw. smaku umami - odpowiedzialnego za wykrywanie białka np. w mięsie, sfermentowanych serach itp. (receptor Tas1r1/Tas1r3). Czyli mięso też smakuje im jak cokolwiek!
Do takiego wniosku naukowcy doszli, analizując receptory smaku Tas1r u drapieżników z różnych środowisk, np. hien, lwów morskich, fok, wydr czy foss z Madagaskaru. U wszystkich stwierdzono to samo - drapieżniki nie czują słodkiego i smaku umami (białka). Wyjątkiem są drapieżniki, które do swojej diety wprowadziły pokarm roślinny, np. niedźwiedzie, które chętnie zajadają owoce leśne.
Nie było wielkim zaskoczeniem, że zwierzęta, które nie odczuwają słodkiego, zatraciły także odczucie gorzkiego czy kwaśnego. W sumie ich jedzenie nie ma żadnego smaku. Wyczuwają chyba tylko słony. Sformułowano nawet wniosek, że z ewolucyjnego punktu widzenia odczucie smaku jedzenia nie jest wymagane. Może więc w przyszłości będziemy połykać energetyczną papkę z odrobiną soli?