Kawa dobrem luksusowym? Naukowcy mówią o skutkach zmian klimatu

Strona głównaKawa dobrem luksusowym? Naukowcy mówią o skutkach zmian klimatu
28.01.2022 13:29
Kawa dobrem luksusowym? Naukowcy mówią o skutkach zmian klimatu
Źródło zdjęć: © Pixabay

Naukowcy ze Szwajcarii ocenili potencjalny wpływ zmian klimatycznych na kawę, orzechy nerkowca i awokado. Jak się okazało, nawet w przypadku umiarkowanego scenariusza zmian klimatycznych już niedługo możemy mieć trudności z otrzymaniem kubka ulubionego, czarnego napoju.

Najnowsze badanie dotyczące wpływu zmian klimatu na żywność uwzględnia inne produkty niż te, które są powszechnie uznawane za podstawowe – pszenica, kukurydza, ziemniaki czy nasiona oleiste i uprawiane w regionach o klimacie umiarkowanym. Naukowcy skupili się na analizach dotyczących kawy, orzechów nerkowca oraz awokado, których uprawy można spotkać w ekosystemach tropikalnych. Jak informuje serwis The Conversation, szacuje się, że w 2022 roku uprawa kawy przyniesie zyski w wysokości 460 miliardów dolarów, orzechów nerkowca – 13 miliardów dolarów i awokado – 6 miliardów dolarów.

Zmiany klimatyczne wpływają na uprawy

Według ekspertów ekosystemy tropikalne stanowią około 40 proc. globalnego obszaru lądowego, na którym żyje ponad trzy miliardy ludzi, a do 2050 roku ta liczba najprawdopodobniej wzrośnie o kolejny miliard. Są również źródłem ogromnej bioróżnorodności i miejscem upraw roślin zapewniających dochody dla znacznej części populacji. Dlatego wymagają większej uwagi w kontekście zmieniającego się klimatu.

W badaniu zwrócono uwagę nie tylko na czynniki klimatyczne, czyli temperaturę i wzorce opadów. Badacze uwzględnili również parametry dotyczące gleby – jej pH oraz teksturę. Następnie dokonali przeglądu analiz modelowania zachowań poszczególnych roślin przy założeniu, że w przyszłości wystąpi umiarkowany scenariusz zmian klimatycznych. Uzyskane wyniki pozwoliły im sformułować wnioski, które nie napawają optymizmem.

Eksperci są zdania, że w scenariuszu umiarkowanej zmiany klimatu świat może stracić połowę swoich najlepszych terenów pod uprawę kawy. Szczególnie dotkliwie odczuje to Brazylia (obecnie największy światowy producent kawy), która według szacunków może stracić około 79 proc. gruntów nadających się do uprawy kakaowców. Zmniejszy się również powierzchnia gruntów nadających się do uprawy orzechów nerkowca i awokado w niektórych regionach, co może oddziaływać zarówno na producentów, jak i konsumentów na całym świecie.

Naukowcy podkreślają, że konieczne będzie dostosowanie się do zmian klimatycznych i ich skutków w ekosystemach tropikalnych. Może to oznaczać konieczność przenoszenia upraw w inne regiony, ale też zmniejszenie dostępności niektórych roślin, co ostatecznie sprawi, że ich cena wzrośnie. Przykładowo kawa może stać się "luksusowym" napojem, na który będzie można sobie pozwolić raz na jakiś czas.

Zobacz też: Woda na "drugiej Ziemi" K2-18b. Pierwsze takie odkrycie w historii

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (22)