Mielona kawa zrewolucjonizuje kończyny robotów
Udowodniono, że kawa mielona jest doskonałym środkiem do usprawniania zdolności manualnych robotów. Za sprawą zmielonych aromatycznych ziaren kończyny robota mogą stać się bardziej zręczne w chwytaniu niż ludzkie ręce.
29.10.2010 08:00
Udowodniono, że kawa mielona jest doskonałym środkiem do usprawniania zdolności manualnych robotów. Za sprawą zmielonych aromatycznych ziaren kończyny robota mogą stać się bardziej zręczne w chwytaniu niż ludzkie ręce.
Naukowcy poszukujący idealnej substancji, którą mogliby wypełnić „dłonie” robotów, przyjrzeli się mielonej kawie. Postanowili do usprawniania chwytności kończyn robotów wykorzystać zjawisko, które obserwuje każdy z nas, kiedy otwiera opakowanie z paczkowanymi próżniowo zmielonymi ziarnami. Nienaruszone opakowanie jest twarde, bo jego zawartość jest silnie zwarta; otwarcie paczki i dostęp powietrza rozluźniają mielone drobiny: zawartość staje się sypka i miękka.
Zatem wypełnienie „dłoni” robota mieloną kawą i wprawienie w ruch cyklu, w którym występowałyby naprzemiennie dwa zjawiska: odsysanie powietrza z wypełnionej kawą kończyny i pompowanie go z powrotem, powinno dać efekt zaciskania „dłoni” robota i jej luzowania uścisku.
Eksperyment z chwytakiem zakończonym gumowym balonem, w którego wnętrzu znajdowały się zmielone ziarna kawowe, potwierdził przypuszczenia naukowców. Na dodatek mile zaskoczył efektywnością uścisku w fazie odessania powietrza.
Zmielone ziarna kawy są jak maleńkie narzędzia: kiedy występują osobno, ulegają swobodnemu przepływowi w swoistym suchym nurcie. Zjawisko to zanika, gdy wskutek odessania powietrza drobiny znajdują się tak blisko siebie, że nawzajem przeszkadzają sobie w poruszaniu się.
Dlaczego wybór uczonych padł na kawę, a nie np. na mielony ryż czy drobną kaszę? To proste: aromatyczne ziarenka są stosunkowo lekkie.
Źródło: Coffesbar