Koniec z marnowaniem jedzenia [wideo]
Ludzkość od dawna zmaga się z zagadnieniem: jak wycisnąć resztki ketchupu czy pasty do zębów z opakowania. Naukowcy z MIT wreszcie mają na to sposób.
23.05.2012 | aktual.: 10.03.2022 14:22
Ludzkość od dawna zmaga się z zagadnieniem: jak wycisnąć resztki ketchupu czy pasty do zębów z opakowania. Naukowcy z MIT wreszcie mają na to sposób.
Nie lubicie marnować jedzenia? Do szału doprowadza Was niemożliwa do wyciśnięcia ta odrobinka ketchupu czy sosu, która zostaje w opakowaniu? Dave Smith, doktorant z MIT, nie dość, że postanowił przyjrzeć się problemowi, to jeszcze udało mu się go rozwiązać. Młody naukowiec wraz ze swoim zespołem opracował powłokę zapobiegającą przyleganiu produktów, które się z nią stykają.
Jeśli LiquiGlide, bo tak nazwana została ta technologia, zostanie zaakceptowana przez producentów wszelkiego rodzaju opakowań, to na świecie problem marnowania jedzenia, a także innych produktów (z pastą do zębów na czele), przestanie istnieć i to nie dzięki postawie freeganizmu. Dla przeciętnego użytkownika oznacza to oczywiście oszczędności, w skali roku, na produktach, które wyrzuca wraz z opakowaniami.
Do pełni szczęścia potrzebujemy jeszcze pozytywnej opinii Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), lecz każdy ze składników, z których LiquiGlide się składa, jest dopuszczony do użytku. Mam szczerą nadzieję na szybkie wdrożenie nowej technologii do produkcji, a Dave'a Smitha będę wypatrywał wśród nowych milionerów.
Źródło: ohgizmo.com