Kuchnia indukcyjna Siemensa podgrzewa dokładnie tam, gdzie stoi garnek
Cechą większości kuchni – zarówno gazowych jak i indukcyjnych – jest ograniczona liczbę palników lub pól grzewczych. Co więcej, te kluczowe elementy zazwyczaj rozmieszczone są dość równomiernie – po jednym w każdej ćwiartce kuchni. Choć takie rozwiązanie wydaje się racjonalne, zdarzają się sytuacje, w których chciałoby się ustawić naczynia w inny sposób. To możliwe!
27.04.2012 | aktual.: 10.03.2022 14:44
Cechą większości kuchni – zarówno gazowych jak i indukcyjnych – jest ograniczona liczbę palników lub pól grzewczych. Co więcej, te kluczowe elementy zazwyczaj rozmieszczone są dość równomiernie – po jednym w każdej ćwiartce kuchni. Choć takie rozwiązanie wydaje się racjonalne, zdarzają się sytuacje, w których chciałoby się ustawić naczynia w inny sposób. To możliwe!
Podczas targów CES 2012 pisałem o nietypowych rozwiązaniach, jakie oferowała kuchnia Thermador. Jej unikatową cechą był brak palników czy pól grzewczych. Miejscem, przeznaczonym do położenia naczynia i podgrzewania potrawy miał być cały blat. Co więcej, kuchnia miała rozpoznawać, jaki duże naczynie na niej położono, tworząc dynamicznie pole grzewcze o optymalnym kształcie, ułatwiającym oszczędne wykorzystanie energii.
Opisywana wówczas kuchnia była jedynie prototypem, ale okazuje się, że na rynek ma trafić gotowe urządzenie tego typu – płyta indukcyjna wyprodukowana przez Siemensa. Co wyróżnia ją na rynku? Użytkownicy, którzy nie zdążyli się do niej przyzwyczaić, będą dziwić się brakowi pól grzewczych - inżynierowie Siemensa postanowili bowiem wyposażyć płytę w tylko jedno, zajmujące całą jej powierzchnię, pole.
Tworzy je 48 induktorów, które mogą być włączane niezależnie. Daje to duże możliwości – na płycie można w dowolnych miejscach położyć różne garnki i inne naczynia (do czterech), a urządzenie samo rozpozna, w którym miejscu ma zacząć podgrzewać i zaznaczy położenie naczyń na niewielkim wyświetlaczu, ułatwiającym obsługę urządzenia. Dzięki temu mamy gwarancję, że energia elektryczna jest dobrze wykorzystywana.
Co więcej, położone raz naczynia można przesuwać po blacie – razem z naczyniem przesunie się również wirtualny „palnik”. Z takim rozwiązaniem gotowanie stanie się jeszcze łatwiejsze. Niestety, Siemens nie podał na razie terminu rozpoczęcia sprzedaży płyty