Oszałamiająca ostrość. Kilka rzeczy, które wpłyną na jakość noża

Kupując nóż trzeba liczyć się z tym, że z czasem będzie go trzeba należycie naostrzyć, niezależnie czy chodzi o nóż myśliwski za kilkaset złotych, czy kuchenny za kilkanaście. Zarówno jeden jak i drugi może być zabójczo ostry jeśli wiesz, jak się do tego zabrać.

Ostrzałka do noży ma stałe miejsce w każdej kuchni i nie tylko
Ostrzałka do noży ma stałe miejsce w każdej kuchni i nie tylko
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Patryk Wieczorek

Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych sposobów na ostrzenie noży. Podpowiadamy również, jaki sprzęt nada się do tego najlepiej. Mając go w swoim domu, z pewnością poradzisz sobie nawet z nietypowymi ostrzami.

Istnieje wiele nieszablonowych sposobów na ostrzenie noży. Ceramiczny kubek, talerz, cegła czy parapet to kreatywne, ale zabójcze dla ostrza metody. Lepiej zainwestować w osełkę z prawdziwego zdarzenia.

Najpopularniejsze materiały ostrzałek to:

Ostrzałki diamentowe – wyjątkowo skuteczny, ale również drogi materiał. Swoją popularność zawdzięcza dużej wytrzymałości, jedna ostrzałka może wystarczyć na wiele lat. Podczas użytkowania nie ulegnie żadnym odkształceniom, a na powierzchni nie pojawią się wgłębienia od częstego przecierania. W dodatku ostrzenie na kamieniu diamentowym jest o wiele szybsze niż w przypadku innych materiałów.

Obraz
© Shutterstock

Ostrzałki ceramiczne – rodzaj bardzo często wybierany przez kupujących ze względu na odpowiedni stosunek ceny do jakości. Doskonale nadają się do ostrzenia stali ze średniej półki cenowej, jeśli więc nie jesteś pasjonatem i potrzebujesz jedynie sprzętu, który naostrzy noże domowego użytku, warto zainwestować w ten rodzaj. Ostrzałki ceramiczne są mniej trwałe niż diamentowe, ale różnica jest niewielka, w przeciwieństwie do ceny, która jest o wiele bardziej atrakcyjna.

Gradacja to podstawa

Należy również pamiętać o wyborze ostrzałki z odpowiednią gradacją. Zbyt duża ziarnistość może sprawić, że stal szybko się zetrze. Z drugiej strony kamienie o niskiej gradacji (około 300) pozwalają zająć się ostrzem, którego szlif wymaga ponownego wyprofilowania. Z ich pomocą pozbędziesz się również mikropęknięć na bokach ostrza.

Kamienie o średniej gradacji (300-800) to najczęściej wybierany przez kupujących rodzaj ostrzałki. To równowaga między dobrymi właściwościami ostrzącymi, a niskim stopniem "zjadania" noża. Przeznaczone są głównie do regularnego ostrzenia mniej więcej raz na miesiąc i pozwalają na dokładne wygładzenie krawędzi tnącej oraz usunięcie mikroskopijnych rys, które pojawiają się podczas użytkowania. Kamienie o jeszcze większej gradacji to dobry wybór dla pasjonatów, którzy pragną osiągnąć perfekcyjną ostrość i szlif tak gładki, że przechodzi przez większość krojonych rzeczy jak przez masło.

Najpopularniejsze rodzaje ostrzałek

Do profesjonalnego ostrzenia najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje osełek. Pierwsza i zarazem najprostsza w użytkowaniu będzie ostrzałka kółkowa. Wystarczy postawić urządzenie na płaskiej powierzchni i włożyć ostrze między dwa nachodzące na siebie kamienie, prostopadle do podłoża.

Obraz
© Shutterstock

Osełki prętowe i kamienie wodne wymagają nieco więcej umiejętności, ale efekty mogą zaskoczyć zwłaszcza tych, którzy do tej pory nie mieli z nimi styczności. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta ostrzenia, który zwykle oscyluje w granicach od 15 do 30 stopni. Im mniejszy kąt tym lepsze właściwości tnące. Utrzymanie go może być nieco trudne, zwłaszcza dla niedoświadczonych użytkowników, dlatego niektóre osełki prętowe sprzedawane są w zestawie ze specjalnym stojakiem, który służy również jako pojemnik zabezpieczający.

Źródło artykułu:WP Gadżetomania

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)
© Gadżetomania
·

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.