Oszałamiająca ostrość. Kilka rzeczy, które wpłyną na jakość noża

Oszałamiająca ostrość. Kilka rzeczy, które wpłyną na jakość noża
24.05.2018 10:33
Ostrzałka do noży ma stałe miejsce w każdej kuchni i nie tylko
Ostrzałka do noży ma stałe miejsce w każdej kuchni i nie tylko
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Patryk Wieczorek
Patryk Wieczorek

Kupując nóż trzeba liczyć się z tym, że z czasem będzie go trzeba należycie naostrzyć, niezależnie czy chodzi o nóż myśliwski za kilkaset złotych, czy kuchenny za kilkanaście. Zarówno jeden jak i drugi może być zabójczo ostry jeśli wiesz, jak się do tego zabrać.

Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych sposobów na ostrzenie noży. Podpowiadamy również, jaki sprzęt nada się do tego najlepiej. Mając go w swoim domu, z pewnością poradzisz sobie nawet z nietypowymi ostrzami.

Istnieje wiele nieszablonowych sposobów na ostrzenie noży. Ceramiczny kubek, talerz, cegła czy parapet to kreatywne, ale zabójcze dla ostrza metody. Lepiej zainwestować w osełkę z prawdziwego zdarzenia.

Najpopularniejsze materiały ostrzałek to:

Ostrzałki diamentowe – wyjątkowo skuteczny, ale również drogi materiał. Swoją popularność zawdzięcza dużej wytrzymałości, jedna ostrzałka może wystarczyć na wiele lat. Podczas użytkowania nie ulegnie żadnym odkształceniom, a na powierzchni nie pojawią się wgłębienia od częstego przecierania. W dodatku ostrzenie na kamieniu diamentowym jest o wiele szybsze niż w przypadku innych materiałów.

381455390141267690
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Ostrzałki ceramiczne – rodzaj bardzo często wybierany przez kupujących ze względu na odpowiedni stosunek ceny do jakości. Doskonale nadają się do ostrzenia stali ze średniej półki cenowej, jeśli więc nie jesteś pasjonatem i potrzebujesz jedynie sprzętu, który naostrzy noże domowego użytku, warto zainwestować w ten rodzaj. Ostrzałki ceramiczne są mniej trwałe niż diamentowe, ale różnica jest niewielka, w przeciwieństwie do ceny, która jest o wiele bardziej atrakcyjna.

Gradacja to podstawa

Należy również pamiętać o wyborze ostrzałki z odpowiednią gradacją. Zbyt duża ziarnistość może sprawić, że stal szybko się zetrze. Z drugiej strony kamienie o niskiej gradacji (około 300) pozwalają zająć się ostrzem, którego szlif wymaga ponownego wyprofilowania. Z ich pomocą pozbędziesz się również mikropęknięć na bokach ostrza.

Kamienie o średniej gradacji (300-800) to najczęściej wybierany przez kupujących rodzaj ostrzałki. To równowaga między dobrymi właściwościami ostrzącymi, a niskim stopniem "zjadania" noża. Przeznaczone są głównie do regularnego ostrzenia mniej więcej raz na miesiąc i pozwalają na dokładne wygładzenie krawędzi tnącej oraz usunięcie mikroskopijnych rys, które pojawiają się podczas użytkowania. Kamienie o jeszcze większej gradacji to dobry wybór dla pasjonatów, którzy pragną osiągnąć perfekcyjną ostrość i szlif tak gładki, że przechodzi przez większość krojonych rzeczy jak przez masło.

Najpopularniejsze rodzaje ostrzałek

Do profesjonalnego ostrzenia najlepiej sprawdzą się trzy rodzaje osełek. Pierwsza i zarazem najprostsza w użytkowaniu będzie ostrzałka kółkowa. Wystarczy postawić urządzenie na płaskiej powierzchni i włożyć ostrze między dwa nachodzące na siebie kamienie, prostopadle do podłoża.

381455390141726442
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Osełki prętowe i kamienie wodne wymagają nieco więcej umiejętności, ale efekty mogą zaskoczyć zwłaszcza tych, którzy do tej pory nie mieli z nimi styczności. Należy pamiętać o zachowaniu odpowiedniego kąta ostrzenia, który zwykle oscyluje w granicach od 15 do 30 stopni. Im mniejszy kąt tym lepsze właściwości tnące. Utrzymanie go może być nieco trudne, zwłaszcza dla niedoświadczonych użytkowników, dlatego niektóre osełki prętowe sprzedawane są w zestawie ze specjalnym stojakiem, który służy również jako pojemnik zabezpieczający.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)