Skąd się wzięło jajko?

Nie, nie będę się tu zajmować kwestiami filozoficznymi w stylu "co było pierwsze - jajko czy kura?" Temat będzie znacznie bardziej prozaiczny: sprawdzimy, skąd wzięło się to konkretne jajko, które zamierzamy kupić w sklepie i spożyć w postaci na przykład jajecznicy.

Skąd się wzięło jajko? 1
Kira Czarczyńska

Każde kupowane w sklepie jajko ma na sobie nadrukowany rząd liter i cyferek. Co one oznaczają?

Nie, nie będę się tu zajmować kwestiami filozoficznymi w stylu "co było pierwsze - jajko czy kura?" Temat będzie znacznie bardziej prozaiczny: sprawdzimy, skąd wzięło się to konkretne jajko, które zamierzamy kupić w sklepie i spożyć w postaci na przykład jajecznicy.

Każde kupowane w sklepie jajko ma na sobie nadrukowany rząd liter i cyferek. Co one oznaczają?

Zgodnie z wymogiem Unii Europejskiej, każde przemysłowo produkowane jajo kurze musi mieć oznaczenie, dzięki któremu klient dowiedzieć się może:

  • w jaki sposób hodowana jest kura, która je zniosła;
  • z jakiego kraju i którego dokładnie jego regionu pochodzi jajo;
  • kto jest producentem (hodowcą kury, która je zniosła).

Co oznaczają poszczególne elementy kodu?

Jajko oznakowane jest na przykład w ten sposób:

Skąd się wzięło jajko? 2
© [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/04/oznakowanie.jpg)

Co to oznacza?

1 - oznaczenie sposobu chowu kur - ekologiczny, wolnowybiegowy, ściółkowy lub klatkowy;

2 - oznaczenie kraju - kraj pochodzenia jajka

3 - kod województwa

4 - kod powiatu

5 - oznaczenie zakresu działalności producenta

6 - kod fermy w danym powiecie

Najistotniejsza jest pierwsza cyfra - ta, która oznacza sposób chowu kur.

Jak hodowane są kury na fermach?

Patrząc, jaką cyfrę postawiono na samym przodzie oznaczenia - dowiadujemy się, w jakich warunkach żyje kura, która to jajko zniosła. Może to być:

  • cyfra 0 - chów ekologiczny - kura ma stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, żywiona jest paszą ekologiczną.
  • cyfra 1 - chów wolnowybiegowy - kura ma stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu i może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, ale karmiona jest już nie tylko naturalną paszą, lecz również mieszankami hodowlanymi.
  • cyfra 2 - chów ściółkowy - kura nie ma w tym przypadku dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu, może jednak w miarę swobodnie poruszać się po kurniku; podłoga pomieszczenia jest pokryta ściółką, a ptaki mają do dyspozycji grzędy i gniazda do znoszenia jaj; z reguły żywiona jest paszami wyłącznie przemysłowymi.
  • cyfra 3 - chów klatkowy - kura całe swoje życie spędza w maleńkiej klateczce, często nawet bez możliwości obrócenia się; korzysta wyłącznie ze światła sztucznego, karmiona jest paszami przemysłowymi; nie ma możliwości zaspokajania praktycznie żadnych swoich potrzeb, w klatce nie ma miejsca nawet na rozprostowanie skrzydeł; zwykle ptaki są okaleczane (np. obcięty dziób, przypalone gruczoły) - tak, aby zmniejszyć ryzyko wzajemnego dziobania się i zwiększyć liczbę znoszonych jaj.

Dlaczego ta informacja jest ważna?

Cóż, dla większości osób z normalnie rozwiniętymi emocjami, sama informacja - a jeszcze lepiej zobaczenie np. na filmie - jak wygląda chów klatkowy, wystarcza do tego, żeby nie mieć ochoty na takie jajo.

Istotne są jednak jeszcze inne czynniki mogące wpływać na nasz wybór:

  • stan zdrowia kur - im lepsze warunki życia ma kura, tym znoszone przez nią jaja są również dla nas zdrowsze i zawierają więcej przydatnych nam składników odżywczych. Po prostu są lepszej jakości.
  • skorupki jaj - w chowie klatkowym kury cierpią na niedobór wapnia. Co bowiem z tego, że dostają je w pożywieniu, skoro z braku światła słonecznego, a więc i witaminy D, wapń nie jest praktycznie przyswajany? Skorupki jaj oznaczonych cyfrą \3\ są cienkie, słabe, niechętnie odchodzą po ugotowaniu, często pękają podczas gotowania albo wręcz już w transporcie.
  • smak - jeśli pamiętacie jeszcze jaja od tych kur biegających po podwórzu, to wiecie doskonale, że różnica jest olbrzymia...

Oczywiście, w naszych sklepach nadal można spotkać głównie jaja oznaczone trójką - bo są po prostu najtańsze. Ale nie najzdrowsze i najsmaczniejsze - jeśli więc zwracamy uwagę na to, co zjadamy, warto pytać o inne klasy jaj. Nawet, jeśli ich nie będzie, to powtarzające się pytania od klientów zwrócą uwagę sklepu na zapotrzebowanie w tym zakresie.

Źródło artykułu: WP Gadżetomania
Wybrane dla Ciebie
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Neandertalczycy nie "zniknęli". Zostali wchłonięci
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Gigantyczna porażka rosyjskiej propagandy. Nikt w to nie gra
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Mapy Google z nową funkcją. Sprawdź wskaźniki
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Jeżowce z układem nerwowym przypominającym mózg
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Rzymski obóz wojskowy wysoko w Alpach. Niezwykłe odkrycie pełne artefaktów
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Zaktualizuj Windows 10. Łatka rozwiązuje ważny problem
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Naukowcy ostrzegają. Jeziora w Amazonii parują w wysokich temperaturach
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Zajmuje 15 proc. całego globu. Co skrywa wnętrze Księżyca?
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Kupił chińską kartę graficzną. Dostał podrobiony sprzęt
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Była ukryta po ziemią. Odnaleziono starożytną stolicę sprzed 2700 lat
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Norma 36,6 st. C już nieaktualna. Temperatura zdrowego człowieka jest inna
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
Wyjątki przy zastrzeganiu numeru PESEL. Co warto wiedzieć?
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥