Skąd się wzięło jajko?

Skąd się wzięło jajko?
23.04.2010 21:50
Skąd się wzięło jajko?
Kira Czarczyńska
Kira Czarczyńska

Nie, nie będę się tu zajmować kwestiami filozoficznymi w stylu "co było pierwsze - jajko czy kura?" Temat będzie znacznie bardziej prozaiczny: sprawdzimy, skąd wzięło się to konkretne jajko, które zamierzamy kupić w sklepie i spożyć w postaci na przykład jajecznicy.

Każde kupowane w sklepie jajko ma na sobie nadrukowany rząd liter i cyferek. Co one oznaczają?

Nie, nie będę się tu zajmować kwestiami filozoficznymi w stylu "co było pierwsze - jajko czy kura?" Temat będzie znacznie bardziej prozaiczny: sprawdzimy, skąd wzięło się to konkretne jajko, które zamierzamy kupić w sklepie i spożyć w postaci na przykład jajecznicy.

Każde kupowane w sklepie jajko ma na sobie nadrukowany rząd liter i cyferek. Co one oznaczają?

Zgodnie z wymogiem Unii Europejskiej, każde przemysłowo produkowane jajo kurze musi mieć oznaczenie, dzięki któremu klient dowiedzieć się może:

  • w jaki sposób hodowana jest kura, która je zniosła;
  • z jakiego kraju i którego dokładnie jego regionu pochodzi jajo;
  • kto jest producentem (hodowcą kury, która je zniosła).

Co oznaczają poszczególne elementy kodu?

Jajko oznakowane jest na przykład w ten sposób:

381017210548272874
Źródło zdjęć: © [źródło](http://s2.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2010/04/oznakowanie.jpg)

Co to oznacza?

1 - oznaczenie sposobu chowu kur - ekologiczny, wolnowybiegowy, ściółkowy lub klatkowy;

2 - oznaczenie kraju - kraj pochodzenia jajka

3 - kod województwa

4 - kod powiatu

5 - oznaczenie zakresu działalności producenta

6 - kod fermy w danym powiecie

Najistotniejsza jest pierwsza cyfra - ta, która oznacza sposób chowu kur.

Jak hodowane są kury na fermach?

Patrząc, jaką cyfrę postawiono na samym przodzie oznaczenia - dowiadujemy się, w jakich warunkach żyje kura, która to jajko zniosła. Może to być:

  • cyfra 0 - chów ekologiczny - kura ma stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu, może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, żywiona jest paszą ekologiczną.
  • cyfra 1 - chów wolnowybiegowy - kura ma stały dostęp do wolego wybiegu na świeżym powietrzu i może zaspokajać swoje naturalne potrzeby, ale karmiona jest już nie tylko naturalną paszą, lecz również mieszankami hodowlanymi.
  • cyfra 2 - chów ściółkowy - kura nie ma w tym przypadku dostępu do wybiegu na wolnym powietrzu, może jednak w miarę swobodnie poruszać się po kurniku; podłoga pomieszczenia jest pokryta ściółką, a ptaki mają do dyspozycji grzędy i gniazda do znoszenia jaj; z reguły żywiona jest paszami wyłącznie przemysłowymi.
  • cyfra 3 - chów klatkowy - kura całe swoje życie spędza w maleńkiej klateczce, często nawet bez możliwości obrócenia się; korzysta wyłącznie ze światła sztucznego, karmiona jest paszami przemysłowymi; nie ma możliwości zaspokajania praktycznie żadnych swoich potrzeb, w klatce nie ma miejsca nawet na rozprostowanie skrzydeł; zwykle ptaki są okaleczane (np. obcięty dziób, przypalone gruczoły) - tak, aby zmniejszyć ryzyko wzajemnego dziobania się i zwiększyć liczbę znoszonych jaj.

Dlaczego ta informacja jest ważna?

Cóż, dla większości osób z normalnie rozwiniętymi emocjami, sama informacja - a jeszcze lepiej zobaczenie np. na filmie - jak wygląda chów klatkowy, wystarcza do tego, żeby nie mieć ochoty na takie jajo.

Istotne są jednak jeszcze inne czynniki mogące wpływać na nasz wybór:

  • stan zdrowia kur - im lepsze warunki życia ma kura, tym znoszone przez nią jaja są również dla nas zdrowsze i zawierają więcej przydatnych nam składników odżywczych. Po prostu są lepszej jakości.
  • skorupki jaj - w chowie klatkowym kury cierpią na niedobór wapnia. Co bowiem z tego, że dostają je w pożywieniu, skoro z braku światła słonecznego, a więc i witaminy D, wapń nie jest praktycznie przyswajany? Skorupki jaj oznaczonych cyfrą \3\ są cienkie, słabe, niechętnie odchodzą po ugotowaniu, często pękają podczas gotowania albo wręcz już w transporcie.
  • smak - jeśli pamiętacie jeszcze jaja od tych kur biegających po podwórzu, to wiecie doskonale, że różnica jest olbrzymia...

Oczywiście, w naszych sklepach nadal można spotkać głównie jaja oznaczone trójką - bo są po prostu najtańsze. Ale nie najzdrowsze i najsmaczniejsze - jeśli więc zwracamy uwagę na to, co zjadamy, warto pytać o inne klasy jaj. Nawet, jeśli ich nie będzie, to powtarzające się pytania od klientów zwrócą uwagę sklepu na zapotrzebowanie w tym zakresie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)