The CUBE – podróżująca restauracja z technologią kuchenną Electrolux [wideo]
Na zamówienie firmy Electrolux zaprojektowano superlekką, mobilną restaurację The CUBE. Jest nie tylko reklamą urządzeń szwedzkiej firmy. To także projekt artystyczny, konfrontacja stylu XXI wieku z perłami architektury europejskiej.
10.02.2012 | aktual.: 10.03.2022 16:26
Na zamówienie firmy Electrolux zaprojektowano superlekką, mobilną restaurację The CUBE. Jest nie tylko reklamą urządzeń szwedzkiej firmy. To także projekt artystyczny, konfrontacja stylu XXI wieku z perłami architektury europejskiej.
Mylą się ci, którzy sądzą, że The CUBE to objazdowa reklama Electrolux. Owszem, firma dostarczyła wyposażenie kuchenne, ale nie ingerowała w koncepcje architektoniczną i artystyczną. A za nią stoi PARK ASSOCIATI, włoskie biuro architektoniczne. Specjalizuje się w architekturze miejskiej, a w swych projektach podkreśla znaczenie związków pomiędzy budynkiem, jego wnętrzem a otaczającą architekturą miasta.
Working On THE CUBE
Jednak The CUBE jest budynkiem autonomicznym. Nie jest skazany na wielkomiejskie środowisko. Równie dobrze ma spełniać swoje funkcje w cywilizacyjnie dziewiczych okolicach (zapraszamy do Polski). Nie jest to tylko uleganie modnym ekotrendom. Nieinwazyjność architektury The CUBE jest jej podstawowym i koniecznym założeniem, wymaganym też przez Electrolux.
Główną ideą projektu było stworzenie restauracji mobilnej, łatwej w montażu, aby mogła podróżować po Europie. Przygotowano 2 bliźniacze restauracje, które będą odwiedzać kolejne europejskie kraje. Akcja ruszyła w kwietniu ubiegłego roku i dotąd gościła w Brukseli i Mediolanie. Szerzej opiszę te architektoniczne konfrontacje w oddzielnych wpisach. Wiadomo, że The CUBE na pewno zawita do Szwecji, Rosji i Szwajcarii.
Przybliżę w skrócie technologię i sam projekt The CUBE. Całość jest posadzona na jednolitej platformie. Jednokondygnacyjny budynek ma powierzchnię 140 m2, w tym taras o wielkości 50 m2. Lokal jednocześnie może obsłużyć 18 gości.
Modułowa konstrukcja budynku sprzyja łatwości montażu. Jednak The CUBE to nie jest fastfoodowa budka. Jest w stanie zapewnić komfort obsłudze i gościom nawet w niesprzyjających warunkach klimatycznych, co pewnie zostanie zaprezentowane. Do konstrukcji restauracji użyto najlepszej jakości materiałów. Zapewniają odpowiednią lekkość, wytrzymałość oraz efektywność energetyczną, a w przypadku wystroju wnętrz także odpowiednie doznania estetyczne.
Elewacja wykonana jest z laserowo ciętych aluminiowych paneli. Bryła budynku, jej jasny kolor to wszystko ma podkreślać lekkość konstrukcji i nieinwazyjność architektury zaprojektowanej przez PARK ASSOCIATI. Włoscy architekci, opowiadając o swoim projekcie, sięgają po łacińskie słowo itinerarium (odwiedzając Gadżetomanię, wzbogacacie własne słownictwo). Jest to termin oznaczający zapis, dziennik podróży (także literaturę podróżniczą), wywodzący się z łacińskiego słowa itineris, czyli droga. Stąd można wysnuć wniosek, że w XXI wieku architektura musi nauczyć się podążać za podróżującymi ludźmi i być odpowiedzią na zachodzące procesy społeczne.
Zobacz także